041 619 125 info@os-vipava.si

Učenci 7. b razreda smo v ponedeljek, 27. marca, v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo, ki spodbuja bralno kulturo in osnovnošolce motivira za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev, obiskali enoto Lavričeve knjižnice Ajdovščina – krajevno knjižnico Vipava. Lavričeva knjižnica ima enote v Ajdovščini, Vipavi, Podnanosu in v Dobravljah. Vsem je znana tudi Potujoča knjižnica z bibliobusom.

V prostorih vipavske knjižnice nas je prijazno sprejela bibliotekarka, ki nam je predstavila zgodovino Lavričeve knjižnice s poudarkom na razvoju vipavske knjižnice. Izvedeli smo, da so v začetku leta 1864 odprli Slovensko Čitavnico v Ajdovšni, 14. avgusta 1864 pa Čitavnico v Ipavi. Od takrat se je knjižnica kar nekajkrat selila. Od začetka leta 2013 pa se knjižnica nahaja na Beblerjevi ulici v Vipavi (prostori bivšega vrtca nasproti cerkve).

Nova knjižnica ima vse, kar imajo velike. Uporabniki si tam lahko izposodimo in beremo knjige. V čitalnici so na voljo različni časopisi in revije. Lahko dostopamo do svetovnega spleta in lokalnega brezžičnega omrežja. Na voljo imamo dva računalnika ter multifunkcijsko napravo za fotokopiranje, tiskanje in skeniranje. Knjige si lahko izposodimo tudi s pomočjo knjigomata. Vračilo z zunanjim knjigomatom pa še ni mogoče. Knjižnica je lahko tudi prostor zabave in prijetnega druženja. Tam potekajo prireditve tako za najmlajše, osnovnošolce, srednješolce kot tudi za odrasle.

Spoznali smo, kako so razporejene knjižne police ter kaj pomenijo oznake na njih. Izvedeli smo, da imajo tudi RFID nalepke na hrbtni strani knjig svoj pomen. Vsak učenec si je lahko izposodil knjigo. Izpolnili pa smo tudi kratko anketo, kjer smo napisali, ali smo člani knjižnice in v kateri enoti smo se vanjo včlanili.

Zelo nas je razveselilo darilo, ki smo ga dobili ob koncu obiska. To je knjiga Reformatorji v stripu avtorja Boštjana Gorenca Pižame, ki jo bo v letošnjem šolskem letu prejel prav vsak sedmošolec v Sloveniji.

 

Sara Dolenc, 7. b

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost