041 619 125 info@os-vipava.si

Trajnostna mobilnost

Naša šola v šolskem letu 2020/21 sodeluje pri projektu Trajnostna mobilnost.

Naročnik projekta je Ministrstvo za infrastrukturo.

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Cilj projekta:

Z različnimi vsebinami bomo skušali učence spodbuditi, da bi v šolo prihajali na trajnostni način – peš, s kolesom, skirojem, šolskim avtobusom ali na način skupne vožnje z osebnim avtomobilom.

S tem bi radi zmanjšali motorni promet in onesnaženje zraka v okolici šole, izboljšali prometno varnost, spodbudili gibanje ter krepili zdravje otrok.

Pomen aktivne mobilnosti za otrokov razvoj:

  • spodbuja fizično aktivnost,
  • spodbuja socialni razvoj – druženje z vrstniki,
  • z več izkušnjami se poveča odgovornost otroka v prometu,
  • razvija se orientacija in zavedanje prostora,
  • povečuje se samostojnost in krepi zavest o lastnih zmožnostih.

 

Dejavnosti v okviru projekta:

V oktobru bomo z oddelki, ki so v projekt vključeni, izvedli aktivnost Gremo peš s kokoško Rozi. Aktivnost bo potekala od petka, 11. 10., do naslednjega petka, 18. 10.; to je 6 delovnih dni. Vsak dan bomo na razredni plakat beležili, na kakšen način je učenec prišel v šolo. Trajnostni načini prihodov bodo nagrajeni z igralnimi kartami. Cilj aktivnosti je povečati prihajanje v šolo na trajnostni način za 7 %.

Poleg enotedenske naloge Gremo peš se bodo tekom leta izvedle še druge dejavnosti na to temo. Učence bomo čez celo leto spodbujali in motivirali za izbiro enega izmed trajnostnih načinov za prihod v šolo.

Pregledali bomo načrt varnih poti, ki ga ima šola, in s svojimi predlogi sprememb seznanili občinski Urad za okolje in prostor.

Učence bomo spodbudili k spreminjanju potovalnih navad tudi s svojim zgledom in odnosom – odgovornostjo in skrbjo do okolja.

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost