Polenovka
Pri izbirnem predmetu SPH- sodobna priprava hrane, smo se odločili pripraviti polenovko, saj je značilna primorska postna jed. To je zelo velika, posušena in trda riba, podobna lesenemu polenu. Za polenovko je še veliko imen npr. trska po slovensko, bakala po italijansko in štokviš po primorsko.
Opozoriti vas moramo tudi na ceno, saj je cena ene ribe od 25 do 35 evrov, odvisno od teže. Zanimivo je to, da jo lovijo in sušijo na Norveškem, pojedo pa prebivalci sredozemskih dežel v času Velike noči. Teoretično smo bili nad ribo navdušeni, potem pa nič več, saj je zelo smrdela. Učenci smo poleg te jedi pripravili še polento, ki se je kuhala po pravilih, debelo uro. Cela šola je z zanimanjem spremljala kaj počnemo. Priporočamo, da meso ribe, ki smo ga prej namakali cel teden ali pa vsaj tri dni, kuhamo zunaj, saj se drugače vonj v stanovanju še nekaj časa obdrži.
Zaradi zapletene priprave, skoraj nihče več ne pripravlja te okusne jedi razen nekaterih starih mam. Danes smo se nekaj novega naučili in mogoče se v prihodnosti opogumimo in jed še enkrat naredimo.
Manja Rosa Trojer in Faustina Krečič