041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ALPSKI SVET – naravoslovni dan, 5.razred

Jun 12, 2017

Po tem, ko so se učenci 5. razredov, pri Družbi celo šolsko leto učili o naravnih enotah Slovenije, so se ob koncu šolskega leta, odpravili eno izmed njih tudi bliže spoznati.
V sredo, 7. junija, zjutraj, so zasedli “ta boljše”sedeže avtobusa ter si zastavili naslednje cilje: Kobarid s kostnico, muzej v Trenti, izvir reke Soče, botanični vrt Julijana; Kugyjev spomenik in slap Boka. Ker pa učitelji še ne znamo nadzorovati vremena, nam je to malce spremenilo vrstni red ter skrajšalo ogled kakšne naravne lepote.
Kljub dežju smo občudovali reko Sočo, ki ta dan ni kazala svoje smaragdne barve, ampak bolj čokoladno. Spoznali smo težko življenje Trentarskih pastirjev ter njihovo skromno in majhno bivališče. Zadrževali smo dih nad veličastnostjo slapa Boka ter raziskovali njegovo strugo.  V kostnici nad Kobaridom smo ob neskončnih seznamih imen, spoznali obseg Soške fronte. V Kobaridu pa se za hip ustavili ob kipu Simona Gregorčiča ter obudili spomin na njegovo poezijo.
Imeli smo se res lepo. Kljub kislemu vremenu, so bili učenci zelo pripravljeni sodelovati, bili so radovedni in z zanimanjem so sledili razlagam. Čudili so se lepoti domače dežele in zatrjevali, da se bodo v Soško dolino še vrnili.
Mirjam Goričan Štimec

Najbolj iskano

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost