»Zrij rejpo » – več kot kuharsko tekmovanje
Društvo gospodinj Planina pri Ajdovščini je v soboto, 25.11. 2017 pripravilo zanimivo tekmovanje v poznavanju repe; živila, ki je prevladovalo v prehrani domačinov pred prihodom krompirja.
V pisnem delu so učenci odgovarjali kako so repo kisali Rimljani, kdaj repo sejemo, ali je repa enoletnica… lažja in težja vprašanja iz zgodovine, botanike in kulinarike.
Praktično jed so predstavili strokovni žiriji, ki so jo sestavljali kuharski mojster Tomaž Kavčič (restavracija Zemono), živilska tehnologinja Marija Merljak in agronom Davor Špehar (Zeleni svet).
Zmagovalna ekipa iz OŠ Col se bo predstavila v oddaji Dobro jutro, na TV Slovenija 1, v sredo, 29.11. 2017 ob 10.00 in razložila svojo izkušnjo z repo in tekmovanjem.
V naši šolski ekipi so bile Mateja Lavrenčič, Katarina Fajdiga in Manja Praček, ki so navdušeno posvetile svoj prosti čas za pripravo na tekmovanje, čeprav naš recept Košara dobrot na slovenski zemlji ni navdušil žirije tako, kot smo pričakovale.
Barbara Kodelja Pavlin