041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Teden kulture v Podnanosu

Feb 12, 2018

V letošnjem tednu kulture se je na podružnični šoli v Podnanosu zvrstilo več dogodkov.
Najprej nas je obiskala zgodovinarka Lilijana Vidrih Lavrenčič, babica prvošolke Julije, in nam pokazala mnogo starih fotografij, predmetov, oblačil. Razlagala nam je, kako so včasih kuhali, prali in likali. Zanimivo je, da so odrasle ženske in moški ves čas nosili pokrivala. Ženske so bile oblečene v temnejša oblačila, le ob peki so si dale na glavo belo ruto in si zavezale okrog pasu bel predpasnik. Naša gostja nam je pokazala, kako so včasih previjali dojenčke. Izvedeli smo tudi, kaj so delali otroci doma, kakšne igre so se igrali in kako je potekalo šolanje. Zanimivo je bilo tudi videti in slišati, kako so se uporabljali stari predmeti, ki smo jih že prej prinesli od doma in uredili pravo malo razstavo.

Drugi zanimiv in zelo obiskan dogodek je bila 3. menjalnica za vse generacije. V menjavo je šlo več kot 500 menjalnih kartončkov, ki so jih menjalci dobili za knjige, pustne kostume, igre in igrače, CD-je in DVD-je, letos pa prvič tudi za torbe, torbice in peresnice. Glede na to, da je po zaprtju menjalnice ostalo le nekaj knjig in nekaj malih pustnih kostumov, lahko rečemo, da bomo s to tradicijo nadaljevali tudi prihodnje leto. Na željo staršev in obiskovalcev pa bomo razmišljali, da bi menjalnico priredili v širšem obsegu tudi v okviru Krajevnih skupnosti Podnanos, Lozice in Podraga, ne le v okviru šole. Tako bo na voljo več literature tudi za odrasle.

Dan pred Prešernovim dnem oz. Slovenskim kulturnim praznikom pa smo v šoli organizirali praznično Prešernovo proslavo, na kateri so sodelovale plesalke in plesalci Plesnega kluba EL1 plesna scena (voditeljici Anita Štor in Elena Mikuž), Katarina Vitežnik, ki nam je predstavila kulturo z več zornih kotov, kot smo vajeni, Otroški pevski zbor PŠ Podnanos (zborovodkinja Vida Trošt Vidic), dve točki pa so predstavili tudi petošolci.

Glavna točka proslave je bil obisk domačinke, pesnice Ide Semenič, babice štirih učencev naše šole. Ida Semenič je izdala že dve pesniški zbirki: »Kot da imaš srce« (2010) in »Leto podpiše knjigo spominov« (2013), otroška knjiga »Na prepihu Škratjedola« (2017) pa je Idino tretje delo. V njej je 26 pesmic. Izšla je v samozaložbi P.I.P.A Nika Božič s.p.. Njena vnukinja Mia Fabčič, ki je pri tej knjigi sodelovala kot ilustratorka, je pogumno recitirala nekaj Idinih pesmi, nekatere pesmi pa je prebrala kar avtorica sama.

Ko smo go. Ido vprašali, komu je knjiga namenjena, nam je odgovorila nekako tako: »Mislim, da je to zbirka za vse otroke, majhne in velike, mlade in stare, za otroke po srcu. Včasih prehitro pozabimo, da smo tudi sami bili otroci, da smo počenjali raznovrstne vragolije in škratolije kot jih počnejo otroci dandanes . Redki so odrasli, ki jih ni sram priznati, da še vedno čutijo in pestujejo otroka v sebi.«

Posebej se nas je dotaknil pesniški biser »Pesem tke ljubezen v svet«. Vikarja Matijo Vertovca, pesnika in pravnika Franceta Prešerna ter duhovnika in skladatelja Stanka Premrla sta v Podnanosu, idiličnem kraju na zgornjem robu Vipavske doline, povezali pesem in glasba. Prešeren je namreč ravno na pobudo Vertovca leta 1844 napisal Zdravljico, ki jo je precej pozneje, v času svojega študija na dunajskem konservatoriju, med počitnicami leta 1905 uglasbil Stanko Premrl. Zato imenujemo naš kraj tudi ROJSTNI KRAJ SLOVENSKE HIMNE.

Ob tako bogatih in lepih dogodkih si lahko želimo, da bi kulturni dan trajal kar celo leto…

Vida Trošt Vidic

Najbolj iskano

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost