041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Druženje mladih raziskovalcev na 4. festivalu Labirint v Ajdovščini

Mar 12, 2018

Na resna vprašanja zakaj, kako, kdaj, kaj in še na druga raziskovalna vprašanja, so v zadnjih mesecih iskali odgovore mladi raziskovalci in z otroško radovednostjo odkrivali nove zakonitosti. Poleg resnega dela je bilo veliko zabave in veselja s poskusi. Svoje ugotovitve in rezultate raziskovalnih nalog so v soboto, 10. 3. 2018, na 4. festivalu Labirint v Ajdovščini, predstavili strokovni žiriji, vrstnikom, staršem in mentorjem. Veseli smo bili, da se nam je pridružila in nas vzpodbujala tudi ravnateljica Mojca Pev.

Najmlajši trije: Filip Nabergoj, Primož Furlan in Jan Vidrih iz 3. razreda, so raziskovali kako in zakaj se balon »prilepi« na steno in spoznali čarobne elektrone. Učenci in učenke 4. razreda so Coca Cola je gazirana pijača, ki jo imamo vsi radi. Tine Bavčar, Jakob Strilić in Luka Rodman pa so odkrili, da jo lahko uporabimo tudi za čiščenje kovancev za 2 ali 10c. Eva Furlan, Beti Potrata, Gaja Prah Peljhan in Pia Jović so s kemijskim trikom jajce začarale v poskakajočo mehko žogo. K resnejšemu raziskovalnemu delu so pristopili učenci in učenke 6. razreda. Če vam zapis s pisalom piši – briše izgine, se posvetujte s Tinkaro Lavrenčič, ki vam bo zaupala kaj narediti, da bo zapis ponovno viden. Kako narediti domačo lava lučko s čarobnim vizualnim efektom, sta s somentorico Marijo Mavri Koradin, raziskali Tisa Princes Ledinek in Vida Furlan. Pri delu je učencem svetovala mentorica Mojca Habič.

V kategoriji mlajši raziskovalci je strokovna žirija s priznanjem nagradila dve raziskovalni nalogi, ki so ju pripravili učenci naše šole. Maruša Štimec, Eva  Kovač in Petra Vdovč so raziskovale »Vpliv barve na priljubljenost jedi«. Mentorici sta bili Barbara Kodelja Pavlin in Mirjam Goričan Štimec. Prijetno so nas presenetili tudi šestošolci: Matic Gregorič, Vid Zorn in Rudi Fajdiga, ki so s pomočjo zunanjega mentorja raziskovali delovanje sil na kotalečo žogico.

Vsem mladim raziskovalcem iskreno čestitamo za delo in dosežene rezultate. Želimo vam še veliko raziskovalnih užitkov.

Mentorica in koordinatorica: Mojca Habič

Najbolj iskano

(Skupno 305 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost