041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

OBISK ŠOLSKEGA MUZEJA IN NARODNE GALERIJE

Mar 5, 2018

Prejšnji teden smo se otroci drugih razredov odpravili v Ljubljano. Pridružili so se nam še prvošolci z Goč. Ker te dni v šoli raziskujemo našo preteklost, se učimo o starih oblačilih, prevoznih sredstvih, starih igrah, pesmih, hišah in običajih, smo se odločili pogledati še v Šolski muzej in Narodno galerijo.

V Narodni galeriji so nas popeljali po njihovi stalni razstavi, predvsem pa smo se posvetili starim slovenskim legendam. Spoznali smo kar nekaj težkih novih besed, kot so panorama, perspektiva in krajina. Slišali smo, kako je po legendi nastala Šmarna gora, kako je bilo v kraljestvu Zlatoroga in kako je nastalo Blejsko jezero. Na koncu smo videli tudi sobico škrata Gala, ki je doma v galeriji. Če mu bomo narisali kakšno krajino, nam bo poslal pismo.

V šolskem muzeju nas je pričakala gospodična učiteljica. Preoblekli smo se v stare obleke in se usedli v stare lesene klopi. Pred nami so bile majhne tablice, krede in gobice. Razložila nas je, kakšen red mora biti v tem razredu in začel se je pouk, kakršen je bil leta 1900. Učiteljica je bila zelo stroga in nas je učila računati z računskim strojem. Kar veseli smo bili, ker ni bilo nikomur potrebno iti sedet na osla in brat šolska pravila ali pa klečat na koruzo. Vse to smo poskusili, ko je stroga gospodična učiteljica zapustila razred.

Ob rahlem naletavanju snega smo se polni vtisov odpravili na avtobusno postajo in se odpeljali domov. Z veseljem se bomo še vrnili, saj smo doživeli res lep in zanimiv dan.

Učenci 2.razredov

Najbolj iskano

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost