041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

DVAKRAT ZLATI MLADI ZGODOVINARJI OŠ DRAGA BAJCA VIPAVA

Jun 28, 2018

Vipavski mladi zgodovinarji z mentorico Ano Kobal so odlično zaključili letošnje šolsko leto. Kar dvakrat so na tekmovanjih osvojili zlato državno priznanje. Zavod za šolstvo organizira  za učence osmega in devetega razreda tekmovanje v znanju iz zgodovine na določeno tematiko. Letos so učenci tekmovali na temo Podobe življenja ljudi v predmarčni dobi na Slovenskem. Državnega tekmovanja, ki je bilo 17. marca 2018 v Ljubečni pri Celju, se je udeležila devetošolka Ajda Božič in osvojila je zlato priznanje. Ajda je bila med 116 tekmovalci po številu doseženih točk na tretjem mestu, kar je še posebej lep uspeh.

Tudi mladi raziskovalci zgodovine so bili zelo uspešni. Zveza prijateljev mladine Slovenije je letos razpisala zelo aktualno raziskovalno temo Migracije. Mladi vipavski zgodovinarji so v raziskovalni nalogi raziskali posebno dnevno obliko migracij, ki jo sami vsakodnevno doživljajo. V nalogi Vsak dan v šolo in domov so raziskovali dnevne selitve osnovnošolcev iz kraja bivanja v kraj šolanja v času po 2. svetovni vojni do približno leta 1990. Zanimalo jih je, kje so se učenci šolali, kako daleč je bila šola, kakšna je bila pot, kako dolgo so se vozili ali hodili peš, kako je bilo na poti v šolo in domov, kdaj so odšli od doma in kdaj so se vrnili. Zanimal nas je šolski okoliš OŠ Vipava, kasneje OŠ Draga Bajca Vipava.

Raziskovalno naloga začne kratek zgodovinski oris OŠ Vipava od leta 1945 do danes. Nadaljevali so z opisom, kako so učenci vsakodnevno prihajali v šolo. Do reorganizacije šol in organiziranega šolskega prevoza proti koncu 60. let 20. stoletja so učenci v šolo večinoma prihajali peš in le redki s kolesom. Opisali so, po katerih poteh so običajno hodili in kako je bilo na poti. Zjutraj so večinoma hiteli, da so prišli pravočasno v šolo, popoldne, na poti domov pa je bilo živahno in pot je bila polna najrazličnejših dogodivščin. Ko je večina otrok imela svoja kolesa, so se učenci iz bližnjih krajev v šolo vozili s kolesi. Večina pa je v šolo prihajala s šolskim avtobusom. V poglavju Hitro, avtobus že gre so raziskali, kdaj so vozili šolski avtobusi, kje so otroci čakali in kako je bilo na avtobusu, predstavili  pa so tudi varstvo vozačev. Nalogo zaključujejo še z stalno spremljevalko vipavskih šolarjev – burjo, ki jim je v zimskih mesecih pogosto oteževala pot. Včasih, ko je burjo v zimskem času spremljalo še sneženje, je v veselje otrok onemogočila prevoz v šolo.

V raziskovalnem duhu so učenci preživeli nekaj mesecev. Delo je potekalo počasi, saj je zahtevalo veliko natančnosti, pa tudi težko smo se organizirali zaradi številnih obveznosti. Sodelovalo je 50 učencev od 7. do 9. razreda. Skupina je bila velika in delo je potekalo individualno ali v skupinah največ do pet učencev. S trudom in požrtvovalnostjo je učencem uspelo raziskovalno delo, ki odkriva del bogatega in pestrega šolskega življenja naših staršev in starih staršev.

Raziskovalno nalogo Vsak dan v šolo in domov sta predstavili učenki osmega razreda Jerneja Trošt in Mihela Božič na državnem srečanju mladih zgodovinarjev v Vrhniki, 18. maja 2018. Komisija za delo zgodovinskih krožkov je nalogi podelila zlato priznanje.

Ana Kobal, mentorica mladih zgodovinarjev

Najbolj iskano

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost