041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

PRIREDITEV OB 90-LETNICI SMRTI DRAGA BAJCA: DREVO SEM

Nov 16, 2018

Dan šole smo letos praznovali tako, da smo ob okrogli obletnici smrti našega rojaka, pesnika in Tigrovca, po katerem šola nosi ime, pripravili javno prireditev.

V gledališki predstavi smo v petih prizorih prikazali pet postaj v Bajčevem življenju.

Naši najmlajši učenci so zaigrali njegovo otroštvo, igro s sovrstniki in izgubo bolne mame pri enajstih letih, ko je moral prevzeti vso odgovornost, saj se je njegov oče boril na fronti. Starejši učenci so prikazali leta njegovega odraščanja, kako je postal zaveden Slovenec in je s svojimi prijatelji kljub prepovedi prepeval slovenske pesmi. V četrtem prizoru je prav zato pristal v zaporu, od koder je skrušen pisal pismo krušni materi. Na zadnji postaji njegovega življenja smo se od njega poslovili s pesmijo moškega pevskega zbora Sv. Štefan.

Na koncu smo k besedi povabili tudi gospo Magdo Rodman, Bajčevo nečakinjo, ki je o življenju in delu znanih Vipavcev napisala že več knjig. Svoje članke o tej temi redno objavlja v domačem Vipavskem glasu, njene besede pa lahko beremo tudi v drugih časopisih Primorske na tej in oni strani meje.

Za izviren scenarij in uprizoritev je poskrbela mentorica Lea Kobal, prireditev pa je povezoval Nejc Furlan.

Na doprsni kip Draga Bajca, ki stoji ob vhodu v upravo naše šole, smo ta dan položili tudi spominski venček.

Učenci novinarskega krožka: Tina Skočaj, Veronika Tomažič, Urban Štimec

Najbolj iskano

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost