041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

NARAVOSLOVNI DAN: KRAS

Jun 19, 2019

V torek, 18.6.2019 smo se z učenci matične šole Vipava ter podružnicami odpravili na Kras, kjer naj bi izvedli še zadnji naravoslovni dan. Ko smo se z avtobusom pripeljali v Matavun, smo si najprej, pod vodstvom vodičev, ogledali dva muzeja na prostem. Razdelili smo se v dve skupini. Prva si je ogledala Jakopov skedenj, krit s slamo, v katerem je bila zbirka pripomočkov, ki so jih uporabljali nekoč pri delu od zrna do kruha. Druga skupina pa se je seznanila z rastlinstvom in živalstvom kraškega sveta. Potem smo skupine zamenjali.

Sprehod po vasi Škocjan je bil zanimiv, saj smo videli dva kala ter ogromno, 90 metrov globoko kraško brezno z imenom Okroglica. Bilo je zavarovano s kovano ograjo, da ne bi kdo padel vanj.

Kmalu je sledila malica, po njej pa še ogled Škocjanskih jam. Iz tihe jame smo se spustili v šumečo jamo, ki je bila nekoliko srhljiva. Prehodili smo ogromno stopnic, občudovali kapnike vseh oblik in velikosti. V jami je bil tudi most, po imenu Cerkovnikov most. Vodička nam je povedala, da reka Reka, ki je jamo oblikovala, mnogokrat tudi jamo zalije. V jami prezimijo netopirji, ki jih pa tokrat nismo opazili. Smo pa videli kup njihovih iztrebkov, ki so zelo bogato gnojilo.

V jami smo se zadržali kar eno uro in pol. Zapustili smo jo skozi naravni izhod, kjer smo se za spomin fotografirali. Sledil je vzpon do vzpenjače, ki nas je pripeljala nazaj v Matavun.

Za zaključek naravoslovnega dne, so nam v muzeju predvajali še film o tem, kako so odkrili in raziskovali Škocjanske jame. Bil je zanimiv.

Kmalu zatem smo odšli na parkirišče, kjer nas je že čakal šofer avtobusa. Varno nas je pripeljal na šolo, kjer smo vsi pohiteli na kosilo.

Učenci 4. in 5.r Vrhpolje

Najbolj iskano

(Skupno 217 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost