041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Botanični vrt Sežana in Kobilarna Lipica

Dec 2, 2019

V ponedeljek, 25.11.2019 smo z devetošolci obiskali 170 let star botanični vrt v Sežani, ki ga je oblikovala družina Scaramangà. Prijazna vodička nas je popeljala po starem delu vrta, mimo pušpanov, stoletnih ceder in drugih eksotičnih dreves, glinenih skulptur, ribnika, pergole do borovega gozda in jas ter v novi del vrta, ki ga je Občina Sežana nedavno obnovila. V rastlinjaku iz leta 1890 smo videli najrazličnejše na temperaturno občutljive rastline iz različnih koncev sveta: palme, orhideje, muholovke,…

Pod vodstvom vodičke smo se sprehodili po Kobilarni Lipica. Izvedeli smo, da vzrejajo lipicanske konje že od  leta 1580. Obiskali smo najstarejši hlev – Velbanco, kjer so nas pričakali najlepši predstavniki vseh klasičnih linij lipicanskih žrebcev.

V interaktivnem muzeju Lipikumu  smo se poučili o izjemni dediščini Lipice. Prostori so oblikovalsko in barvno razmejeni od črno- rjave v prvem in do bele, v zadnjem prostoru, in simbolizirajo spreminjanje konjeve dlake od njegovega rojstva do pozne zrelosti. Občudovali smo trening z lipicanci. Da se bomo spoprijateljili z vsemi 300 konji, pa se bomo v Lipico morali vrniti še kdaj.

Tina Bevk

Najbolj iskano

(Skupno 352 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost