041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

S planinskim društvom Podnanos na kulturni izlet v neznano

Feb 14, 2020

V Planinskem društvu Podnanos je drugi vikend v februarju že skoraj 20 let namenjen izletu v neznano. To pomeni, da udeleženci vedo samo uro odhoda in potrebno opremo, cilj pa ostane vsaj nekaj časa še neznan. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, se nas je v Podnanosu zbralo kar 50 pohodnikov različnih generacij. Pridružili smo se jim tudi člani planinskega krožka, ki deluje na podružnični šoli v Podnanosu. Seveda smo zraven povabili tudi starše in ostale družinske člane. 

Na avtobusu nas je vodnica Elena Kodre Nabergoj pozdravila in nam že zastavila prvo uganko. Prebrala je pesem Po jezeru bliz’ Triglava. Večina ljudi misli, da je pesem ponarodela, izkazalo pa se je, da je njen avtor znan slovenski pesnik. Rodil se je prav v vasi našega izhodišča. Nekateri so kmalu ugotovili, da je bil to Miroslav Vilhar in da je bil rojen nekje med Postojno in Logatcem. Pot z avtobusom se je tako končala v vasi Planina pri Postojni. Po uvodnih navodilih smo se odpravili po široki poti proti Planinski gori. Približno po uri hoje po širokem kolovozu s številnimi kapelicami ob poti smo prišli do cerkve Sv. Marije. Kot se za kulturni praznik spodobi, smo poslušali Prešernovo pesem Povodni mož. Vemo, da so Prešerna klicali dr. Fig, saj je bil prijazen gospod, ki je otrokom delil fige. Po obilni malici iz nahrbtnika so bile tako za posladek ravno suhe fige. Pot smo nadaljevali po travnatih gričih s pogledom na Nanos in Planinsko polje. Občudovali smo drevesa, ki so svojo obliko spremenila po žledolomu in ustvarila prave čudeže narave. Po grebenu smo se nato spustili do vasi Lohača, kjer nas je že čakal avtobus. Odpeljali smo se do kozolca in gostilne Na prepihu. Otroci so s koraki izmerili 64 m dolg jambor, ki je postavljen pred gostilno. Nato so še svoje zadnje moči izkoristili za zabavo na igralih, odrasli pa smo si privoščili skodelico kave. 

Izlet v neznano je vedno zelo dobro obiskan, kar potrjuje to, da nas neznano izjemno privlači. Poleg tega pa je prav ta pohod znan po tem, da mu vedno dodamo še nekaj posebnega – zgodovinskega, naravoslovnega, znamenitega, kulturnega … Sončen in prazničen dan smo tako letos dodobra izkoristili in se prijetno utrujeni vrnili v Podnanos.

Anita Čujec

Najbolj iskano

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost