041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Slovenski kulturni praznik – Prešernov dan v Podnanosu

Feb 14, 2020

Ob prazniku kulture smo v rojstnem kraju slovenske himne na podružnični šoli v Podnanosu (OŠ Draga Bajca Vipava) pripravili likovno razstavo in bogat program. Proslava, na katero smo se pripravljali pri urah pouka in pri interesnih dejavnostih, je potekala v sproščenem vzdušju in sodelovanju vseh učencev, učiteljic in gostov.

Po slovenski himni je moderatorka proslave Katarina Vitežnik s svojo učenko Blaško deklamirala dolgo in nesmrtno Župančičevo pesem Ciciban in čebela, četrtošolke pa so pripravile še nekaj recitacij pesmi, ki so popestrile dogajanje.

Prvošolci so nato zaplesali na melodijo ljudske Navzgor se širi rožmarin, drugošolci pa na pesem Mat’ potico pečejo. Zaradi bolezni zelo okrnjen 3. razred nas je navdušil z izštevankami, četrtošolci so se izkazali s petjem v kanonu in s plesom. Petošolci so se predstavili z ljudsko pesmijo Pa ta šepasta krava ob spremljavi na prav posebne bobne, ki so navdušili prisotne.

V nadaljevanju proslave se nam je predstavila gospa Veronika Urh iz Kranja. Poslušali smo njen gorenjski govor in izvedeli, kaj vse sestavlja gorenjsko narodno nošo, potem pa občudovali še obleke, ki so jih nosile ženske ob nedeljah in praznikih v naših krajih. Oblačila vipavske doline so predstavile gospe Branka, Jelka in Lucija.

Ob koncu proslave se je otroškemu pevskemu zboru pridružila še nova skupina mladih kitaristov, ki je šele dobro začela z delom, a že pokazala, kaj se je v nekaj urah naučila.

Dogajanju ob prazniku smo že petič dodali še dobro obiskano menjalnico knjig, igrač, pustnih kostumov, iger, CD-jev in DVD-jev, prvošolci pa smo bili deležni še obiska Lavričeve knjižnice v Podnanosu, kjer nam je gospa Martina povedala pravljico Lev v knjižnici.

Vida Trošt Vidic

Foto: Anita Čujec, Andreja Likar Ivanov, Vida Trošt Vidic

 

Najbolj iskano

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost