041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Po gradovih od Predjame do Vipave

Jun 1, 2020

V zadnjem tednu pouka na daljavo smo za učence četrtih razredov ter nekatere petošolce organizirali prilagojene dejavnosti za izvedbo zadnjega naravoslovnega dne, ki je sicer namenjen zaključni ekskurziji. Pri nastajanju vsebin smo učitelji drug drugega dopolnjevali, saj je nastal lep tridelni sklop dopoldanskega dela na daljavo.

V prvem delu so se učenci privajali na ogledovanje 3D posnetkov po Predjamskem gradu, njegovo zgodovino pa jim je predstavil dr. Stopar – velik strokovnjak naših gradov. V drugem delu so bogatili literarne izkušnje. Ker pa smo želeli oči oddahniti od buljenja v ekran, smo ponudili radijsko igro Ropaski vitez, ki je nastala po istoimenski mladinski uspešnici Bogdana Novaka. 

V tretjem delu smo učence popeljali po Vipavi kot po muzeju na prostem. Poleg fotografij današnje podobe vipavskih znamenitosti so učenci lahko opazovali tudi podobe vipavskih ulic pred stoletjem in več in se tako lažje prepričali o podatkih, ki jih je učiteljica kot audio prilogo ponujala pri delu.

V zaključku pa so vsi sodelujoči lahko sodelovali pri nastajanju vsebin na zidu/padlet. Nagradno vprašanje: zakaj so stare vipavske hiše na vogalih opreljene z velikimi kamni in kako jim rečemo se je zdelo učencem zelo zanimivo. S svojimi idejami je sodelovala večina učencev, zmagovalna izjava pa je po mnenju komisije v sestavi učiteljev naravoslovnega dne, pripadala Luciji Fabčič iz četrtega razreda iz Podnanosa, ki pravi:

Tem kamnom se reče odmetavniki. Postavljeni so na vogale hiš, da konji z vozovi, ki so vozili po ozkih ulicah, niso okrušili vogalov hiš. Ti kamni so vozove odrinili – odmetali stran od hiše.

Luciji iskreno čestitamo! Besede ODMETAVNIK ne najdemo v SSKJ, a na odmetavnikih stojijo vse stare vipavske hiše, zato je prav, da jo poznajo tudi naši učenci.

Ponujeni material so z zanimanjem spremljali učenci. Ker pa v četrtem razredu za vsakim učencem stoji tudi starš, se je na zanimivost vsebin s pohvalo odzvalo kar nekaj staršev. Kot učitelji se trudimo privzgojiti tudi ljubezen do domačega kraja in uresničitev tega cilja se nam je zdela pri učenju na daljavo skoraj nemogoča. Ugotovili smo, da je s sodelovanjem učiteljev in staršev tudi ta cilj mogoče doseči.

Nadja Rodman Koradin

Prispevki učencev:

Vipava

Vipava – muzej na prostem

 

Najbolj iskano

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost