041 619 125 info@os-vipava.si

V marcu, aprilu in juniju so se učenci izbirnih predmetov “daljnogledi in planeti”, “zvezde in vesolje” ter “Sonce Luna, Zemlja” po dolgem času udeležili opazovanj nočnega neba.

Opazovanje je bilo organizirano ob upoštevanju vseh ukrepov za omejevanje širjenja epidemije COVID-19. Na igrišču pred šolo v Vipavi so učenci v skupinah, v kateri so bili učenci istega razreda, postavili teleskope in opazovali nočno nebo. Pri tem so se urili v sestavljanju in uporabi teleskopa, v orientaciji po nočnem nebu, prepoznavanju ozvezdij in iskanju planetov ter objektov temnega neba.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19 so odpadla številna opazovanja v lanskem in letošnjem šolskem letu, ki jih je šola organizirala za širšo javnost na podružnicah in matični šoli. Da bi lahko v prihodnosti ponovno omogočili podobna opazovanja vsaj v omejenem obsegu, je šola s pomočjo donatorskih sredstev kupila novo kamero za video opazovanje. V kompletu s kamero so vsi potrebni pripomočki, vključno s 7” prenosnim monitorjem, ki omogočajo prenos slike iz kamere na teleskopu na prenosni monitor, računalnik ali projektor, ali pa prenos preko spleta (npr. preko videokonferenc, Youtube ipd.). Kamero smo na opazovanjih tudi preizkusili in bili navdušeni nad kvaliteto in uporabnostjo kamere.

Samo Jamšek

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost