041 619 125 info@os-vipava.si

V sredo, 15.09.2021, smo imeli četrtošolci in učitelji iz Vipave, Goč in Podnanosa ter petošolci iz Podnanosa in Goč kulturni dan z naslovom Lokalna dediščina v organizaciji ge. Nadje Rodman Koradin. Zaradi vseh zaostrenih pogojev pri obisku muzejev v zaprtih prostorih smo se razdelili na več skupin.

Obiskali smo staro meščansko Kebetovo hišo s starimi predmeti, čudovito zbirko starih fotografij in slik, pohištvom, notranjo opremo, celo starim klavirjem in drugimi zakladi iz preteklosti, ki imajo neprecenljivo vrednost. Spoznali smo način življenja in dela v tistih časih. Po Kebetovi hiši sta nas vodila ga. Magda Rodman in g. Jože Kebe.

Ena postaja našega raziskovanja je bila župnijska cerkev sv. Štefana v Vipavi. S pomočjo ge. Nadje Rodman Koradin smo spoznavali značilnosti fresk Wolfa, Jelovška in drugih, ki so slikali v cerkvi v Vipavi in vanje vključili zgodovinske elemente razvoja kraja ter ljudi, ki so živeli v času izdelave fresk. Ogledali smo si tudi druge likovne značilnosti slik, reliefov, kipov in arhitekture v cerkvi. 

Kasneje smo obiskali Vinarski muzej Vipava v Lanthierijevem dvorcu, po katerem nas je vodila lokalna vodička ga. Jana Kete. Ogledali smo si pisne in materialne vire, ki so povezani z vinogradništvom, vinarstvom in trsničarstvom v Vipavi in bližnji okolici. 

Med sprehodom do muzeja smo raziskovali in občudovali izvire reke Vipave, katerim se pozna več mesecev trajajoča suša. Prvo obilno jesensko deževje bo suhe izvire in suhe struge napolnilo z vodo in življenjem.

Po krasnem kulturnem dnevu bi se zahvalila vsem, ki so pripomogli k čudovitemu doživetju ob srečanju z zakladi iz preteklosti, ki smo jih dolžni varovati za naše prihodnje rodove.

Vida Trošt 

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost