041 619 125 info@os-vipava.si

Po dolgem času smo si učenci 7. in 8. razredov 14. septembra v Kopru ogledali gledališko predstavo Lepo je biti Koprčan. Z rezervacijo smo pohiteli, saj se epidemiološke razmere slabšajo. Predstava za devetošolce 1500 lajkov, ki bi morala biti naslednji teden, je zaenkrat odpovedana.

Kljub temu, da so v koprskem gedališču imeli težave z elektriko in da se nam je porušil časovni načrt ogleda, smo kulturni dan izpeljali v celoti. Tako gledališčniki kot učitelji smo morali improvizirati.

Osmošolci so si najprej ogledali Pokrajinski muzej, v katerem so s pomočjo delovnih listov z zanimanjem odkrivali označene znamenitosti, ki jih hranjio v muzeju.

Medtem ko so si osmošolci ogledovali muzej, so si učenci sedmih razredov ogledali staro mestno jedro, znamenite stavbe na glavnem trgu in novejši park ob morski promenadi, ki je za zasnovo prejel mednarodno nagrado.

Pred predstavo, ki se je začela ob 11. uri, so si sedmošolci ogledali še notranjost gledališča.

Predstava Lepo je biti Koprčan predstavlja finale televizijskega kviza, v katerem se pomerita v znanju o kulturni dediščini Kopra dve tekmovalki.

V občinstvu smo se zelo vživeli v komični kviz, ki se odvije v petih krogih. Tekmovalki, Lara in Agnes, imata na voljo več pomoči: klic v sili, glas ljudstva, polovičko in igrani prizor. Prav v teh »igranih prizorih« je blestel Luka Cimprič, ki je odigral največ vlog.

Ali veste, da ima mesto Koper obiko ščita? Kdo so bile Šavrinke? Kdo je bil Santori Santori?

Na ta in še na marsikatera druga vprašanja o zgodovini Kopra smo v predstavi – kvizu dobili odgovore. Na humoren in izviren način.

Osmošolci so na lestvici od 1 do 10 kulturni dan ocenili z oceno 8.

Nives Vidic

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost