041 619 125 info@os-vipava.si

V okviru projekta Erasmus+ KA229 smo med 16. 5. 2022 in 20. 5. 2022 na šoli gostili 14 učiteljev iz Španije, Italije, Irske in Finske. Priprava programa se je začela že kmalu po zaključku prve mobilnosti, ki je bila konec marca na Irskem. Koordinatorji projekta so se aprila in maja dobili na več video srečanjih, kjer so se pogovarjali o aktivnostih, ki jih bodo šole izvajale do obiska na naši šoli. Glavni namen projekta je razvoj različnih veščin, s katerimi učenci skrbijo za svoje zdravje, dobro počutje in razvijajo čustveno inteligenco. Na vseh sodelujočih šolah so učitelji z učenci izvajali določene aktivnosti, ki so namenjene umirjanju in sprostitvi ter pripravi na zbrano delo v učilnici.

Naslednja faza v pripravi mobilnosti je bila priprava programa. Skupina učiteljev (Samo Jamšek, Hana Jerončič, Sonja Simonič Puc, Silvija, Makovec, Mojca Habič, Maja Funa in Mojca Pev) je imela več srečanj, na katerih smo izoblikovali program. Pri pripravi programa sta sodelovali tudi Kristina Vanceta in Lea Kobal. S pripravljenim programom in okvirnimi stroški smo seznanili ostale sodelujoče šole. K pripravi programa smo pristopili odgovorno. Želeli smo šolo in našo državo prikazati v najboljši luči. Poleg tega smo že iz mobilnosti na Irskem vedeli, da imajo finski učitelji do organizacije mobilnosti v Sloveniji visoka pričakovanja.

Prvi dan, 16. 5. 2022, je bil namenjen transportu učiteljev v Slovenijo. Nekateri so do letališč v Italiji prišli z letalom, Italijani do Benetk z vlakom. Iz Italije do hotela v Ajdovščini pa so se pripeljali s taksijem. Koordinator projekta Samo Jamšek je vse učitelje v ponedeljek zvečer sprejel in jim zaželel dobrodošlico.

V torek smo vsem učiteljem na šoli pripravili topel sprejem. Za dobrodošlico smo na pročelje šole izobesili zastave držav, šolo in igrišče pa okrasili s pozdravi v italijanščini, španščini, finščini in irščini, z rožicami smo okrasili tudi ograjo okrog igrišča.  Sledila je predstavitev vseh držav in šol. Pri tem so zelo aktivno sodelovali tudi naši učenci. Izjemno suvereno in v tekoči angleščini so predstavili Slovenijo in našo šolo ter aktivno poslušali predstavitve drugih držav. Po predstavitvi so se tako učenci kot učitelji razdelili v 4 manjše skupine, v katerih so izdelovali plakate držav. Med učenci in tujimi učitelji se je razvnela aktivna razprava o šolskem sistemu, o uporabi telefonov, o preobuvanju …  V torek smo odprli vrata naših učilnic in k pouku  sprejeli tudi  učitelje. V nekaterih oddelkih so se razvile izjemno zanimive razprave. Za nami je bilo že nekaj dela, želodčki so postali lačni. Čas je bil za odlično kosilo iz šolske kuhinje. Učitelji so pohvalili izjemno dobro kosilo, velikost porcij in skrb, da ob kosilu učenci dobijo tudi sadje. Čas po kosilu smo izkoristili za predstavitev aktivnosti, ki so jih učitelji z učenci izvajali pred prihodom v Slovenijo. Bile so izjemno zanimive in polne dobrih idej. V popoldanskem času nas je po čudoviti Vipavi vodila mama naših učencev, Jana Kete. Pozitivna energija udeležencev mobilnosti je pregnala črne oblake in celo dež. S sladoledom smo zaključili drugi dan in se odpeljali v hotel na večerjo.

Sredo smo začeli z jogo, ki sta jo izvedli Kristina in njena znanka Nika. Pohvale o jutranji dejavnosti so bile slišane še ves dan. Umirjeni in pripravljeni na naslednje aktivnosti so učitelji odšli v 1. b razred, kjer sta jima Kristina Vanceta in Andreja Žorž predstavila aktivnost umirjanja pred začetkom izvajanja dejavnosti. Torek je bil malce prekratek, saj nam je zmanjkalo časa za predstavitev vseh aktivnosti, ki so jih izvedli učitelji. S predstavitvami smo dokončali v sredo in se po zaključku peš podali mimo Zemona do vasi Vrhpolje. Na Zemonu nas je počakala mama našega učenca, Iris Skočaj in nam povedala nekaj zgodovinskih dejstev o dvorcu in Vipavski dolini. S hojo smo nadaljevali proti Vrhpolju in se ustavili pri domačiji družine Škrlj. Pričakalo nas je pristno slovensko kosilo z joto, klobaso in štruklji, pripravljeno v gostilni Kobal. V Vrhpolju brez ogleda mozaika in Teodozijeve multimedijske sobe ne gre. Čarobnost mozaika je preplavila tudi učitelje. V latinščini in angleščini nas je v Teodozijevi sobi pozdravil sam cesar. Ob izjemnih svetlobnih in ostalih multimedijskih učinkih smo spremljali zgodovinski video o bitki pri Frigidu.  Hvala Iris Skočaj za vodenje po prelepi vasi Vrhpolje. Druženje v Vrhpolju smo zaključili s pogostitvijo in se odpravili na ogled kleti v naslednjo vinorodno vas, Slap.

Četrtek je bil namenjen spoznavanju glavnega mesta in obiska Postojnske jame. Ob izmenjavi izkušenj mobilnosti smo dan zaključili na skupni večerji.

Šola je izpeljala prva mobilnost. Ob sodelovanju in podpori zaposlenih in nekaterih lokalnih prebivalcev smo mobilnost odlično izpeljali. Polni novih idej, znanj in izkušenj že nestrpno čakamo naslednjo, ki bo oktobra v Italiji.

Navdušenja nad programom, šolo, učenci niso skrivali niti udeleženci mobilnosti. V medsebojnih pogovorih so izrekli veliko pohval in toplih besed. Nekaj so jih tudi zapisali.

 

Mojca Pev

 

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost