041 619 125 info@os-vipava.si

V sklopu dogodkov Mladi in Castra je Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina za osnovnošolce organizirala delavnice, kjer so učenci na izkustven način spoznavali poklice. Učenci 7. razredov naše šole so bili razdeljeni v 12 skupin. Vsaka skupina pa je sodelovala na dveh delavnicah. Na Območni obrtni zbornici so učenci v uvodnem delu reševali uganke po principu escape room, nato pa na delavnici spoznali enega od poklicev: novinarstvo, hidrotehnika/ekologija, elektrotehnika, poklici biotehniške šole, strojništvo in mehatronika. V Mentorskem programu Garaža so spoznali poklice: lesar, šivilja in živilski tehnolog. Na terenu pa še poklice: arhitektura, geodezija in arboristika.

Na skupnem dogodku v prostorih Ljudske univerze v Ajdovščini je skupina deklet izvedla intervju s podjetnikom gospodom Bavcon Jurijem, ki je zaposlen v družinskem podjetju ENOOP. Po dogodku je sledil kratek odmor, učenci so se posladkali s krofi in si izmenjali informacije o delavnicah. V drugem delu so se skuine zamenjale in nadaljevale z delom.

Mentorji delavnic so učence pritegnili k aktivnemu sodelovanju. Dirkalnik in puhaste blazinice, še najbolj pa smo se razveselili dvoseda, ki so ga izdelali iz palet in bo na voljo vsem učencem na matični šoli. Ob parkirišču pred OŠ Šturje sta dve skupini posadili magnoliji. Nastali so zanimivi utrinki, ki si jih lahko ogledate v galeriji.

Učenci z veseljem pripovedujejo kako so reševali uganke, sestavljali električni krog, model dirkalnika na baterije, sadili drevo, šivali blazinico, brusili in izdelali paletno pohištvo – dvosed. Spoznavanje poklicev na izkustven način izven šolskega okolja je učence obogatil in jim dal nove ideje za raziskovanje svoje poklicne prihodnosti.

 Pri organizaciji in izvedbi dogodka so sodelovali  RRA ROD Ajdovščina,  OOZ Ajdovščina, LU Ajdovščina, Zavod Beta, Mentorski program Garaža,  Lokalni podjetniki in obrtniki ter njihovi zaposleni, Mentorji delavnic (podjetniki, predstavniki srednjih poklicnih šol ŠC Nova Gorica, …), Enigmarium d.o.o., Escape room.

Organizatorju dogodka in izvajalcem delavnic se iskreno zahvaljujemo za izvedbo dogodka in bogato izkušnjo.

Vodja TD Mojca Habič

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost