041 619 125 info@os-vipava.si

V sredo, 19.10.2022 so učenci 9. razredov imeli ekskurzijo v Posočje. Z geografskimi in zgodovinskimi vsebinami sta jih že na avtobusu seznanili učiteljici Eva Vanovšek in Elena Kodre Nabergoj. Prva postaja je bila rojstna hiša Simona Gregorčiča v Vrsnem. Tu smo spoznali življenje in delo pesnika. V Vrsnem so učenci imeli tudi orientacijo v naravi.

Naslednji postanek je bil v Kobaridu. Ogledali smo si Kobariški muzej, ki je posvečen dogajanju na Soški fronti med letoma 1915 in 1917. Razdeljeni smo bili v tri skupine, kar se je izkazalo za odlično, saj so učenci v manjših skupinah lažje sodelovali, spraševali in spoznavali težke razmere, v katerih so vojaki preživeli dolgi dve leti. Vsaka vojna prinese veliko grozot, veliko hudega. V današnjih časih si to težko predstavljamo, prav zato moram pohvaliti učence, ki so ob poslušanju razlage in ogledu razstave zmogli pokazati spoštljivost do vseh, ki so se tam borili in izgubili življenje. Učenci so se seznanili, zakaj potrebujemo take ustanove: v spomin in v opomin, da se taki dogodki ne bi več ponovili.

Zadnji postanek je bil v Tolminskih koritih. Ogledali smo si korita Tolminke, občudovali, kaj je v preteklosti ustvarila narava, spoznavali rastlinstvo in živalstvo teh krajev.

Preživeli smo čudovit, sončen dan v Posočju. Veliko novega smo izvedeli in videli, dopolnili znanje, ki smo ga že prej dobili v šoli in se polni lepih vtisov proti večeru vrnili domov.

Želim si še veliko takih ekskurzij.

 

Elena Kodre Nabergoj

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost