041 619 125 info@os-vipava.si

Letos je Dan slovenske hrane potekal v petek, 18. novembra 2022. Ta dan smo pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.  

Da je zajtrk dosegel svoj cilj, smo se v okviru pouka pogovarjali o pomenu zajtrka, odnosu do zdravega prehranjevanja, kulturnem odnos do hrane, kulturnem prehranjevanju, pomenu lokalno pridelane hrane, problemu zavržene hrane, spodbujanju zdravih prehranskih navad otrok in mladostnikov, poznavanju in pomenu lokalno pridelane hrane ter o tradicionalnih živilih slovenskega zajtrka (maslo, med, mleko, jabolko, črn kruh). Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je bilo mleko in mlečni izdelki.

 

Dogajanje smo popestrili z razstavo o čebelarstvu in čebelah, ogledali smo si videoposnetke o čebelah in medu, pripravili in reševali križanko na temo mleka, risali sadje in sadne izdelke, zelenjavo, meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, igrali in peli smo pesmice,…

 

V okviru tega projekta so petošolci iz Vrhpolja gledali dokumentarni film o čebelah in medu. Bil je zelo poučen. Sledil je razgovor, potem pa ustvarjanje slik, risb ter oglasov na to temo.

 

V 2. a in 2. b so učenci ustvarjali na temo zdrava prehrana, sadje, zelenjava, čebelice omogočajo, da imamo sadje,… Zelenjavo so risali, iz plastelina so plastično oblikovali zelenjavo in sadje – košarica vitaminov. Seveda so se o vsem tudi pogovarjali.

 

Nekaj utrinkov z mlečnega dne si lahko ogledate na fotografijah.

 

Vsem, ki ste začeli dan na zdrav način in kakorkoli sodelovali na TSZ se najlepše zahvaljujem.

Tina Bevk, vodja šolske prehrane

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost