041 619 125 info@os-vipava.si

V petek, 24. 3. 2023, smo imeli na podružnici Podnanos naravoslovni dan, DAN ZDRAVJA, ki smo ga pripravili v sodelovanju z ZD Ajdovščina. K nam so prišli različni izvajalci ZD Ajdovščina, ki so učencem predstavili posamezne tematike. Na vsaki delavnici so učenci izvedeli marsikaj novega. Najprej smo si na igrišču ogledali reševalno vozilo, ki nam ga je predstavil reševalec Tomaž. Učenci so lahko vanj tudi stopili in si od blizu ogledali vse pripomočke, ki jih v njem imajo. Nekaj izbranih učencev pa se je z rešilcem tudi zapeljalo po našem igrišču.

Sledile so delavnice v razredih. Prvo, PREHRANA IN GIBANJE, je vodila dietetičarka Maja Pavletič. Učenci so spoznali pomen zdrave prehrane in gibanja. Ogledali so si tudi prikaz, koliko sladkorja vsebujejo posamezna živila.

Drugo, ZDRAVA DRŽA IN SEDENJE TER PRAVILNO NOŠENJE ŠOLSKE TORBE, je vodil kineziolog Anžej Praček. Učenci so spoznali, katera drža je zdrava drža, kako pravilno sedeti ter kako pravilno urediti šolsko torbo. Prav tako so se preizkusili v pravilnemu dvigovanju šolske torbe in nošenju le te.

Tretjo, TEHNIKE SPROŠČANJA IN MEDOSEBNI ODNOSI, je vodila psihologinja Aneja Kodrič. Učence je naučila, kako se v težkih situacijah sprostiti. Spoznali so tehniko čarobnega vrta, dihanje s trebuhom in tehniko sproščanja mišic.

Četrto, PREPREČEVANJE POŠKODB IN PUBERTETA oziroma HIGIENA IN ZDRAVE NAVADE, je vodila medicinska sestra Karin Krečič Štrancar. Učencem je predstavila omenjene teme. Najmlajši so se preizkusili tudi v pravilnem umivanju rok. Nato pa so v posebni škatli pogledali, ali so pravilno umivanje rok že usvojili.

Imeli smo zelo zanimiv in pester dan. Vsem izvajalcem se zahvaljujemo za sodelovanju in upamo, da bomo sodelovali tudi v prihodnje.

Tjaša Kobal

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost