041 619 125 info@os-vipava.si

Tekmovanje v kuhanju testenin za osnovnošolce od 6. do 9. razreda

Naši ekipi sta bili odlični, pohvalili so ju tudi kuharski mojstri. Fantje, BRAVO, lahko ste ponosni nase! Zanje bomo lahko glasovali na mlinotestovi facebook strani https://www.facebook.com/mlinotest/?locale=sl_SI in jim omogočili kuhanje v soboto, 20. maja na Pašta Fešti v Ajdovščini.

Mlinochef je tekmovanje, ki v središče kuharskega izziva postavlja eno izmed najbolj priljubljenih jedi – pašto. Testenine so hitre in enostavne za pripravo, a se lahko ob posebni omaki spremenijo v pravo gurmansko izkušnjo.

Predtekmovanje, ki ga je organiziral Mlinotest je potekalo v torek, 25.4.2023 na OŠ Šturje. Mlinotest je iskal nove mojstre v pripravi gurmanskih testenin – nove Mlinochefe.
Z vsake prijavljene šole sta lahko tekmovali dve ekipi. S strani komisije je bila želja, da se jed in posledično omaka pripravlja iz lokalnih sestavin. Mlinotest nam je zagotovil, da je imela vsaka ekipa na razpolago dve indukcijski kuhalni plošči ter vse potrebne pripomočke: indukcijske posode, ponve, kuhalnice, cedila,…

Po samem prihodu na prizorišče sta se ekipi pripravili na delovnih pultih. Sledil je uvodni pozdrav organizatorja in vodstva šole ter seznanitev s pravili tekmovanja. Vsaka ekipa tekmovalcev se je morala predstavi (ime in kateri razred obiskujejo, kaj bodo kuhali, kako so se pripravljali na tekmovanje,… Mentorji smo na samem tekmovanju imeli posebno mizo, kjer smo lahko iz razdalje le opazovali tekmovalce. Tekmovalci so jed pripravljajo samostojno. Za samo kuhanje je bilo določenih 45 minut. Po tem času je komisija okušala pripravljene jedi,  komentirala in jih ocenjevala.

Naši ekipi »Voluharja« v sestavi Vid Nabergoj in Liam Černigoj ter ekipa »Vipavska šefa« v sestavi Dalibor Petković in Žan Rener sta pripravili izvrstne testenine z divjimi šparglji in panceto ter testenin z žajbljem in parmezanom. Obe jedi sta navdušili vendar ne dovolj, da bi prepričali strogo komisijo, ki so jo sestavljali kuharski chef in svetovni podprvak v kuhanju testenin, Matjaž Cotič, Matija Cotič – član slovenske mladinske kuharske reprezentance, in Mateje Tominec, vodje razvoja iz Mlinotesta. Zmagala je pašta, ki sta jo pripravili učenki OŠ Šturje.

Najboljši par, zmagovalca, ki sta žirijo prepričala s svojim vrhunskim krožnikom sta poleg naziva Mlinochef 2023 in pokala prejela še kuharski dan z Matjažem Cotičem v gostilni Koča na Kokoši, kuharsko knjigo “Srebrna žlica” z zelo raznolikimi kuharskimi, pekovskimi, slanimi in sladkimi recepti ter bon za kuharsko delavnico na ‘’Akademiji Jezeršek’’. Vse, da iz malega šefa postanejo pravi kuharski mojstri.

Tina Bevk

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost