041 619 125 info@os-vipava.si

V  sredo, 4. 10. 2023, je našo šolo obiskala skupina 15. učencev iz Češke in tri njihove učiteljice.

Ob koncu prve šolske ure, se je skupina 18. Čehov iz Vipave z avtobusom pripeljala v Vrhpolje. Ko so se pripravili, da nam bodo prisluhnili, sta iz vrste stopili dve učenki in jim v angleščini povedali nekaj stavkov. Nato je goste pozdravila še naša učiteljica Sara. Pred šolo smo jim zapeli Kekčevo pesem ter jim mahali s slovenskimi in češkimi zastavicami, ki smo jih sami izdelali. Sledila je učna ura po razredih, učiteljica Sara pa je učencem s Češke razkazala našo šolo. Po malici so Čehi s skupino naših učencev odšli v vinograd, ki je v lasti kmetije Tomažič. Tam smo se Čehi in Vrhpoljci preizkusili v trganju grozdja. Po končani trgatvi, sta nam g. Nejc in ga. Aleksandra Tomažič predstavila še strojno obiranje grozdja.

Po opravljenem delu smo se odpravili na kmetijo Tomažič in se tam posladkali s štruklji, sladoledom in degustirali domači grozdni sok.

Ogledali smo si njihovo klet ter poslušali predstavitev, kako iz grozdja nastane vino.

Iz Vrhpolja smo se peš odpravili v Vipavo. Tako smo Čehe pospremili do šolske jedilnice, kjer smo imeli skupno kosilo. Po kosilu smo se poslovili od Čehov, jim v spomin na skupni dogodek podarili naše slovenske zastavice ter se peš vrnili v Vrhpolje.

Dan je bil zelo pester in zanimiv. Zahvaljujemo se lastnikoma kmetije Tomažič, g. Nejcu in ga. Aleksandri Tomažič, da sta nas gostovala ter pomagala izpeljati ta čudoviti dan.

Adam Simonič, 5r

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost