041 619 125 info@os-vipava.si

V torek, 10. 10. 2023 so učenci 9. razredov imeli ekskurzijo v Posočje. Z geografskimi in zgodovinskimi vsebinami so se seznanili že na avtobusu. Prva postaja je bila rojstna hiša Simona Gregorčiča v Vrsnem. Tu so spoznali življenje in delo pesnika. V Vrsnem so učenci imeli tudi orientacijo v naravi.

Nato smo si ogledali Kobariški muzej, ki je posvečen dogajanju na Soški fronti med letoma 1915 in 1917. Učenci so bili razdeljeni v dve skupini. S svojim spoštljivim in kulturnim obnašanjem so pokazali spoštljiv odnos do dogodkov, ki so se tu zgodili in ljudi, ki so tu izgubili življenja. Učenci so se seznanili, zakaj potrebujemo take ustanove: v spomin in v opomin, da se taki dogodki ne bi več ponovili.

Zadnji postanek je bil v Tolminskih koritih. Ogledali smo si korita Tolminke, sotočje Tolminke in Zadlaščice, medvedovo glavo, Dantejevo jamo ter Dugo Babo. Občudovali so, kaj je ustvarila narava, spoznavali rastlinstvo in živalstvo teh krajev. 

Preživeli smo čudovit dan v Posočju. Veliko novega smo izvedeli in videli, dopolnili znanje, ki smo ga že prej dobili v šoli in se polni lepih vtisov proti večeru vrnili domov. 

Elena Kodre Nabergoj

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost