041 619 125 info@os-vipava.si

V sodelovanju z Rdečim križem Ajdovščina smo v četrtek, 26. 10.  2023 na šoli organizirali predavanje o pomenu krvodajalstva. Udeležili so se ga učenci 9. razredov. Gospa Alenka Medvešček, dr. med. spec. transf. med. s Centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, je v začetku spregovorila o sestavi krvi in pripravi krvi za transfuzijo. Z različnimi vprašanji je učence spodbudila k sodelovanju  in jih za pravilne odgovore nagradila s praktičnimi nagradami. Pohvalila je njihovo aktivno sodelovanje in znanje, ki so ga izkazali.  

V drugem delu je gospa Irena Žgavc z Rdečega križa Ajdovščina, predstavila njihovo delovanje in s posnetki pogovorov s krvodajalci prikazala različne zgodbe in odločitve posameznikov za darovanje krvi. V goste je povabila tudi tri krvodajalce, ki so spregovorili o svoji izkušnji. Gospod Robert Vovk je kri daroval že več kot 100 krat, zato mu je RK Slovenje podelil častni naziv VITEZ krvodajalstva. Je reden krvodajalec že 53 let in do 4 krat na leto daruje kri. S svojo življenjsko izkušnjo je učence vzpodbudil k humanitarnosti.

Obiskali sta nas tudi Ema in Neža iz Škofijske gimnazije Vipava, naši bivši učenki, ki sta se letos prvič udeležili krvodajalske akcije. Tudi njuna izkušnja je pozitivna in sta ponosni, da sta lahko darovali kri – del sebe v dober namen.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za predstavitev in deljenje osebnih izkušenj z mladimi.

Pripravila Mojca Habič

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost