041 619 125 info@os-vipava.si

Na pustni torek so mlajši učenci z razredničarkami prvi dve uri posvetili pogovorom o pustu, izdelavi mask in drugih izdelkov, povezanih s pustom. 

Nato pa smo se zbrali učenci od 1. do 4. razreda in skupaj z učiteljicami v dolgem sprehodu šli na sprehod po Vipavi. Vmes smo srečevali še skupine maškar iz vrtca in Ciriusa, tako da je bila naša pustna kača maškar res precej dolga. Zelo so se nas razveselili posebno starejši ljudje in učiteljica na bolniški, pa tudi tisti, ki niso bili v službah, vsi so občudovali raznolike pustne šeme. Nekatere so bile res izjemno domiselne in enkratne.

 

Pred občino smo zapeli tudi gospodu županu, ki pa je žal imel druge obveznosti in nas ni mogel pozdraviti. Namesto njega nas je pozdravil podžupan g. Jožko Andlovic. Zavili smo v Lanthierijev park, kamor je prišel tudi čisto pravi ptujski kurent. Otroci so se ga neizmerno razveselili, saj niso vedeli, da nas bo obiskal. Nekateri otroci so z njim veselo poskakovali, drugi pa so stali ob strani in ga zadržano, pa tudi malce prestrašeno gledali. Očitno pa smo maškare dobro opravile svojo nalogo (odganjanje zime), saj je bilo vreme prav pomladansko, in prav vsi, posebno pa kurent, smo se pod našimi kostumi zelo segreli. Prišla nas je pozdravit tudi gospa, ki je za ta dan oblekla vipavsko narodno nošo.

Nato smo odšli še na igrišče na pustno rajanje, kjer so se nam pridružili še petošolci. Strokovna komisija je izbrala najboljše maske in jim podelila nagrade, vse ostale maškare pa so bile nagrajene z bonboni.

Naša pozitivna energija je pritegnila tudi devetošolce, našemljene v zapornike, in skupaj smo veselo plesali ob živahni  glasbi. 

Naši učenci preko pustovanja ohranjajo lepo slovensko tradicijo in kulturno dediščino, obenem pa razvijajo svojo domišljijo, igrivost in se zabavajo. Upajmo, da bomo tudi drugo leto videli še veliko zanimivih maškar.

Maja in Elena

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost