041 619 125 info@os-vipava.si

2. aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, praznujemo svetovni dan mladinske književnosti. Na Gočah smo ga obeležili tako, da smo gostili slovenistko in pisateljico gospo Marijo Mercina. S svojo sproščenostjo in srčnostjo je pritegnila pozornost naših učencev in jim zaupala marsikatero prigodo iz njenega otroštva in časov, ko je obiskovala šolo na Gočah. Pokazala nam je šolsko kroniko in kot zanimivost nam je prebrala, koliko otrok je takrat obiskovalo šolo ter katere učiteljice so takrat poučevale. Na podlagi njenih vtisov in spominov smo spoznali, da se je šola zelo razlikovala od današnje.

Gospa Marija nam je prebrala nekaj odlomkov iz svoje knjige Imena in kratko zgodbo Tončetova jasa, ki je bila objavljena v reviji Ciciban. 

S seboj je prinesla tudi majhne knjige – miniaturke in knjigo Lonček na pike, ki jo je dobila v dar od njene nekdanje učenke, pisateljice in pesnice, Anje Štefan. Znali smo našteti kar veliko njenih pesmi in pravljic. Zapeli smo tudi pesmico Snežinke.

Vsi smo z zanimanjem prisluhnili gospe pri pripovedovanju, učenci pa so zanjo imeli tudi veliko vprašanj, na katera je rada odgovorila. Za konec nam je podarila tudi svojo knjigo s posvetilom. Za obisk se pisateljici prisrčno zahvaljujemo. Hvala tudi KS Goče za pomoč pri organizaciji tega dogodka.

Vanja Krapež

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost