041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Projekt Gibanje in prehrana

Maj 29, 2017

V petek, 26.5. in soboto 27.5. je v Vrhpolju potekal projekt »PREHRANA IN GIBANJE« v izvedbi OŠ Draga Bajca Vipava. Projekt sestavljata izbirna predmeta učencev 7. razredov šport za sprostitev in sodobna priprava hrane ter 9. razredov raziskovanje domačega kraja.

Po končani 5. šolski uri se je 39 učencev pod vodstvom štirih mentorjev peš odpravilo proti Vrhpolju. Cilj je bil Kamp Vrhpolje. Po prihodu v kamp so se učenci razdelili v tri skupine za delo v treh različnih delavnicah. Pouk v naravi se je začel ob 14:15 uri.

Prva skupina je pod vodstvom učitelja geografije Nikolaja Likarja in učiteljice športa Petre Batagelj odšla na pohod v kanjon Bele, kjer si je ogledala tolmune hudournika, plezalno steno, profesor Likar pa jih je zasipal s številnimi informacijami o lepotah doline. Učenci so nabrali suhe veje in jih prinesli v kamp, saj je bil zvečer na programu kres.

Druga skupina je ostala v vrhpoljskem kampu, kjer se je pod vodstvom zunanjega sodelavca Stanka Čuferja, profesorja fizike in tehnike na OŠ Dobravlje, seznanila z osnovami orientacije. Stanku Čuferju je asistiral učitelj športa Ivan Ivanov. Delavnica je bila še posebej zanimiva, saj je profesor Čufer s seboj prinesel vse pripomočke za radijsko orientacijo, ki jo poznamo tudi pod imenom lov na lisice. Učenci so bili navdušeni, ko so s pomočjo anten iskali oddajnike radijskih valov, ki so bili skriti na različnih mestih v kampu.

Tretja skupina je pod vodstvom učiteljice gospodinjstva in biologije Barbare Kodelja Pavlin pričela s pripravljanjem hrane, saj je bilo jasno, da bo gibanje v naravi učencem pobralo veliko energije. Ob 15:45 se je prvi del delavnic zaključil in vsi prisotni so v rekordnem času »pospravili« zelo okusno rižoto s paradižnikom.

Ob 16:00 so učenci zamenjali skupine in ponovili iste delavnice kot njihovi predhodniki. Izjema je bilo 6 fantov, ki so po prihodu članov planinskega društva Vipava postavili šotore. Pod vodstvom »planincev« Jurija Nabergoja, Marka Puca, Mateja Naglosta in Martina Kodelje je bil tabor hitro postavljen in učenci so dobili streho nad glavo.

Ob 17:30 se je zaključila druga izmena delavnic in učenci so lahko pol ure počivali. Ta čas so izkoristili za namestitev po šotorih in druženje.

Ob 18:00 se je začel večerni del programa. Fantje so zakurili ogenj, dekleta pa so začela s pripravo večerje. Z žara smo hitro zavohali omamne vonjave, piščančji file, čevapčiči, piščančja nabodala in  zelenjava pa so napolnili prazne želodce.

Po pomivanju posode sta se nam pridružila še dva zunanja sodelavca, Jože Rutar, upokojeni učitelj fizike in matematike ter Erik Černigoj, učitelj fizike in tehnike na OŠ Šturje. Oba sta navdušena astronoma ter gonilni sili domačega astronomskega društva. Z dvema teleskopoma sta učencem približala zanimivo nočno nebo. Jupiter, njegove lune in ostale zvezde so bile vidne kot na dlani, učenci pa so raziskovali nočno nebo vse do 23:00 ure. Po napornem dnevu se je nočni počitek, ki je bil sicer krajši kot po navadi, zelo prilegel.

V soboto zjutraj so se učenci brez težav zelo zgodaj zbudili. Po zajtrku je sledilo pospravljanje opreme ter odhod proti Vipavi.

Zaradi zanimivega programa in celodnevnega druženja smo si učenci in mentorji enotni, da projekt postane tradicija naše šole.

Ivan Ivanov, vodja projekta

Zaradi slabega vremena v aprilu smo večkrat prestavljeni projekt končno izvedli minuli vikend, v kampu Vrhpolje. Vročina in delavnice do poznih večernih ur učencem niso odvzele energije. Tudi spanja je bolj malo… Ostal pa je lep spomin na vrstniško druženje generacije 7 razredov, v naravi našega podeželja.

Barbara Kodelja Pavlin

Najbolj iskano

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost