041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Jezikovni portreti

Maj 4, 2018

“V drugi polovici aprila je na matični šoli in njenih podružnicah potekala delavnica pod imenom “Jezikovni portreti”, ki so jo izvajal razredničarke petih razredov in učiteljice tujih jezikov. Kaj so jezikovni portreti?

Jezikovni portreti so portreti posebne vrste. Z njimi učenci namreč govorijo o jezikih tako, da določene dele telesa povežejo z jeziki, pri čemer lahko svoje odločitve tudi pojasnijo ali pa ne. Na jezikovnih portretih učenci lahko rišejo jezike kot tudi zvrsti. Jezikovne portrete lahko izdelujejo različno stari učenci, lahko pa tudi odrasli.

Zanimivo je bilo ugotavljati popularnost določenih jezikov. V enem razredu denimo prevladatanemščina in angleščina, v drugem prevladujejo romanski jeziki z italijanščino na vrhu, veliko vlogo ima tudi hrvaščina (verjetno zaradi počitnikovanja na morju), opaziti je tudi pojav turščine, kar pripisujemo velikemu številu turških telenovel na naših televizijskih programih.

Učenci so k pouku prinesli tudi predmete iz dežel, po katerih so se že potepali, ali pa so tam bili njihovi starši ali sorodniki. V 5. a je Laura Fabjan že prava popotnica, saj je obiskala nemalo držav po svetu.

Na kocu so izdelali še jezikovni barometer, s katerim so predstavili “prisotnost” določenih jezikov v razredu.”

Maruška Rojc

Najbolj iskano

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost