041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ZELEMENJAVA PRVIČ LETOS V VIPAVI

Maj 7, 2018

“Zelemenjava” (zelenjava + menjava) je gibanje za izmenjavo zelenih sadik, semen in pridelkov naših vrtov, ki temelji na druženju in prostovoljnem delu posameznikov. V Sloveniji to gibanje poteka že 6. leto. Pridružuje se mu vedno več krajev. Letos pa je bila prvič tudi pri nas v Vipavi. Organizirali smo jo učenci in učiteljici 5.A in 5.B razreda.
V sredo, 25. aprila smo si na tržnici v Vipavi zamenjavali semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta. Delili smo si vrtnarske nasvete ter navodila za vzgojo zamenjanih sadik. S sadikami in semeni so nas podprli tudi: Cvetličarna Tadej, Cvetličarna Jasmin, Trgovina Trs in Drevesnica Janez. Za vse podarjene sadike se jim iskreno zahvaljujemo.
Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje raztrosi tudi med ostale someščane in sovaščane. Pridružilo pa se nam je tudi Društvo upokojencev. Njihovi člani so našim učencem razložili načine vrtnarjenja nekoč ter jim pomagali z nasveti in sadikami za samostojno vrtnarjenje danes. Člani društva so prispevali tudi mnogo sadik rastlin, ki so v naših krajih avtohtone in bi jih morali ohraniti tudi za naslednje rodove. Hvala jim za pripravljenost za sodelovanje.
S semeni in sadikami so se nam pridružili tudi učenci iz CIRIUSa. S pomočjo učiteljic so pri izmenjavi aktivno sodelovali ter poleg drugih sadik, s seboj odnesli tudi mlado malino, ki jo bodo posadili poleg novega kokošnjaka. Naj jim obilno obrodi!
Seveda pa smo na Zelemenjavi lahko zamenjali tudi bolj eksotične rastline kot so lubenice, mango, arašidi ter bučke “kobranke”. Vzdušje nam je z glasbenimi točkami na “frajtonerci” popestril naš učenec, harmonikaš Rok Kopatin. Tudi on je pripomogel k “ohranjanju domačega”. Za deljenje svojega veselja si je prislužil med drugim tudi sadiko lubenice, katere sad bo lahko drugo leto že delil s sošolci.
Skratka, za vsakega se je našlo kaj z domačega vrta. Vzdušje je bilo čudovito, med izmenjavo sadik smo si tako izmenjevali tudi nasmehe, lepe besede in vzpodbudne nasvete, si delili izkušnje in se opogumljali za še nadaljnje delo z naravo. Med drugim smo si bili vsi enotnega mnenja, da domače ni samo dobro iz zdravo ampak tudi zelo protistresno, pomirjujoče in povezovalno.
Torej, naj raste in naj se širi!


Mirjam Goričan Štimec

Najbolj iskano

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost