041 619 125 info@os-vipava.si

V petek, 12. aprila je na tržnici v Vipavi, v organizaciji društva »Razmetano podstrešje« in Krajevne skupnosti Vipava, že peto leto zapored, potekala Zelemenjava. Izmenjevali smo si semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta.  Delili smo vrtnarske nasvete ter navodila za vzgojo sadik. S sadikami in semeni so nas podprli tudi: Cvetličarna Tadej, Cvetličarna Jasmin,  Trgovina Trs in Drevesnica Janez. Za vse podarjene sadike se jim iskreno zahvaljujemo.

Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje prenese na vse generacije. Z nami so tako bili še člani Društva upokojencev, predsednik Goriškega oljkarskega društva in seveda tudi učenci 5. in 9. razreda naše šole. 

Vsi sodelujoči so se predstavili z najrazličnejšimi načini vrtnarjenja ter podali veliko nasvetov in spodbud za to dejavnost. Predsednik Goriškega oljkarskega društva pa nam je postregel z degustacijo različnih oljčnih olj. Zadovoljni obiskovalci, ki pa jih je bilo kar nekaj, so prispevali mnogo zanimivih sadik in semen. Nekatere so v naših krajih avtohtone in bi jih morali ohraniti tudi za naslednje rodove.  Hvala vsem za pripravljenost in za sodelovanje.  

Na Zelemenjavi  smo lahko zamenjali tudi bolj eksotične rastline kot so lubenice, mango, arašidi, bučke “kobranke” in čajote. Vzdušje je z glasbenimi točkami na “frajtonerci” popestril harmonikaš Oskar Tratnik. Tudi on je pripomogel k “ohranjanju domačega”, s tem ko je navdušeno raztegoval meh in širil same poskočne, slovenske viže. 

Skratka, za vsakega se je našlo nekaj zelenega. Druženje je bilo prijetno in sproščeno, med izmenjavo sadik smo delili tudi dobro voljo, nasmehe, lepe besede, vzpodbudne nasvete ter izkušnje in se drug drugega opogumljali za še nadaljnje uspešno sodelovanje z naravo. 

Prav vsi udeleženci smo se strinjali, da domače ni samo dobro in zdravo ampak tudi zelo protistresno, pomirjujoče in povezovalno. Torej, naj raste in naj se širi! 

Petošolci z razredničarkama

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost