041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ZLATO MLADIM VIPAVSKIM ZGODOVINARJEM

Jun 16, 2017

Mladi zgodovinarji OŠ Draga Bajca Vipava so bili ponovno zelo uspešni. Pod mentorstvom Ane Kobal so bili dvakrat zlati. Najprej v tekmovanju iz znanja zgodovine na temo »Sto let prve svetovne vojne in soškega bojišča – Slovenci in prva svetovna vojna. Na državnem tekmovanju, ki je bilo 18. marca 2017 v OŠ Ivana Cankarja v Vrhniki sta učenca 9. razreda Lara Malik in Miha Kopatin dosegla zlato državno priznanje. Lara pa je med 152 tekmovalci iz cele Slovenije dosegla prvo mesto, kar je izjemen uspeh.

Izkazali so se tudi mladi raziskovalci zgodovine. Na temo Prazniki in praznovanja v šolstvu nekoč in danes – primerjava, ki jo je razpisala Zveza prijateljev mladine Slovenije so napisali raziskovalno nalogo z naslovom Veselo in slovesno ob začetku in zaključku šolskih let. V raziskovalni nalogi so raziskali, kako so v Vipavi in okoliških šolah septembra praznovali vstop v prvi razred in v višje razrede ter junija zaključek šolskih let oziroma zaključek šolanja. Raziskovali smo obdobje po drugi svetovni vojni, od šolskega leta 1945/46 dalje.

Raziskovalno nalogo sta na srečanju mladih zgodovinarjev Slovenije predstavili učenki 7. a Jerneja Trošt in Mihela Božič. Srečanje je bilo v sredo, 24. maja 2017 v Vrhpolju pri Moravčah in na gradu Tuštanj. Učenki sta nalogo zelo uspešno predstavili pred komisijo za delo zgodovinskih krožkov in komisija je naši nalogi podelila zlato državno priznanje ter nalogo pohvalila za vsebinsko zelo bogato. S trudom in požrtvovalnostjo nam je uspelo raziskovalno delo, ki odkriva del bogatega in pestrega šolskega življenja naših staršev in starih staršev.

 

Mentorica Ana Kobal

Najbolj iskano

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost