041 619 125 info@os-vipava.si

Zgodovina šole

Drago Bajc

Drago Bajc

Šola se imenuje po Dragu Bajcu, domačinu, pesniku, časnikarju in borcu proti fašizmu. Nanj nas spominjata tudi spomenik pred šolo in spominska plošča na rojstni hiši.

Osnovna šola je bila ustanovljena za vladanja cesarice Marije Terezije; leta 1822 je delovala dvorazrednica.

Velike zasluge gredo vipavskemu dekanu g. Juriju Grabrijanu. Po njegovi prizadevnosti so 1861. leta zgradili nekdanje šolsko poslopje – svečana otvoritev 3. 12. 1961. Takrat je bila to štirirazrednica, ki jo je obiskovalo od 220 do 250 otrok iz Vipave, Gradišča, Zemona, Dupelj in Vrhpolja.

Pod italijansko okupacijo je imela osnovna šola z italijanskim jezikom pet razredov.

Po 2. svetovni vojni so v š. l. 1947/48 ustanovili sedemletko, v š. l. 1950/51 se je sedemletka razdelila na štirirazredno osnovno šolo in nižjo gimnazijo.

S pomočjo sredstev iz občinskega samoprispevka občine Ajdovščine je bila v letu 1969 dograjena 1. faza šolskega kompleksa. Stavba je imela 7 učilnic, 4 kabinete, upravne prostore, šolsko kuhinjo in klet s kurilnico.

Težko pričakovano telovadnico smo dočakali leta 1992, 1997 smo dobili še prizidek k šolski stavbi, v naslednjih letih sta bili obnovljeni še stavbi podružničnih šol v Podnanosu in Vrhpolju. Od leta 2017 do leta 2020 je bila obnovljena tudi PŠ Goče. Šola je dobila novo razdelilno kuhinjo, jedilnico, fasado in centralno ogrevanje s toploto črpalko.

Leta 2018 je bila na matični šoli obnovljena premajhna šolska kuhinja.

Leta 2023 je bila izvedena klimatizacija matične šole.


Šolski znak

V našem logotipu smo upodobili modrino vode kot simbol živahnosti svežine.

Vipavo primerjamo z Benetkami zaradi številnih mostov in tu žuborijo na dan izviri naše reke.

Nad reko se boči zelena barva rasti, življenja- pobočje Nanosa. V desnem zgornjem delu logotipa nas ogreva in nam daje energijo oranžno – rumeno sonce, kot vir topline in spodbud.

(Skupno 919 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost