041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Priključitev Primorske k matični domovini

Sep 15, 2017

Mineva 70 let odkar je večina Primorske ponovno v svoji domovini. Primorce in vse Slovence je prevevalo veliko navdušenje.  Vse je bilo okrašeno. V slehernem primorskem kraju so pripravili mlaje, slavoloke, kresove in množične proslave. Slavilo se je vsepovsod.

Državni praznik smo obeležili tudi v naši šoli. Na monitorju v avli je učiteljica Elena Kodre Nabergoj pripravili zanimivo računalniško projekcijo. Pri urah zgodovine in dodatnega pouka smo se učili o času pred 70. leti. Z učenkami 9. b razreda pa smo v avli šole postavile razstavo. Z mentorico Ano Kobal smo izpostavile tri mejnike v zgodovini Primorcev: leto 1915, ko je bil podpisan Londonski sporazum, čas življenja Primorcev pod Italijo in leto 1947, ko je bila Primorska vrnjena Sloveniji in Jugoslaviji. Kot so takrat ljudje krasili svoje kraje, smo tudi mi okrasili panoje: z mlaji, venčki in šrangami iz papirja.

Vsem želim lepo doživet državni praznik. Naj nas na veselje in radost septembra 1947 spomnijo tudi pesniške besede Iga Grudna.

Pozdravljeni, bratje in sestre na Krasu,
v Vipavi in Brdih in grapah tolminskih, v Brkinih in v Istri,
ki v sužnem ste času uporno živeli v verigah zločinskih:
zaplalo v svobodo vam zdaj je srce,
svobodni si stiskamo bratske roke…

Pesem ima 6 kitic. Objavljena je bila 21. septembra 1947 v Slovenskem poročevalcu.

Ana Kobal

Najbolj iskano

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost