041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

PRIREDITEV OB KULTURNEM DNEVU

Feb 9, 2018

Letošnja prireditev ob kulturnem dnevu za učence višjih razredov ni bila klasična proslava; po Zdravljici, ki jo je zapel mladinski pevski zbor, smo si ogledali igrano-dokumentarni film Zdravica.

Turistično društvo Podnanos je projekt o nastanku filma načrtovalo že več let; leta 2016 pa so začeli snemati film o nastanku Zdravljice. To niti ni čudno, saj sta dva njihova rojaka prispevala k nastanku pesmi, kakršno danes poznamo.

Prvi je bil Matija Vrtovec, duhovnik iz Šmarij, ki je vrsto let živel in delal v takratnem Št. Vidu. Vrtovec ni bil samo duhovnik; bil je pravi razsvetljenec: poliglot, učitelj, strokovnjak za vinogradništvo … Prav on je v Kmetijsko rokodelskih novicah nagovoril »prvega slovenskega pesnika ljubezni«, naj napiše hvalnico trti. V filmu je bilo prikazano, kako se mu je ideja o hvalnici trti porodila med vipavskimi brajdami.

V resnici je France Prešeren tisto leto ob martinovem prvič zbrani druščini povedal Zdravico. Ta se je nekoliko razlikovala od te, ki jo danes poznamo. Zdravljica, ki jo je namenil objavi v Poezijah, takrat ni izšla, saj bi ji manjkali dve kitici. Prvič je izšla leto kasneje, 1848.

Poleg domačih igralcev so zgodbo o Zdravljici osvetlili tudi drugi strokovnjaki: prešernoslovec prof. Zoran Božič, glasbeni pedagog Ivo Jelerčič in pisatelj Boris Pahor. O svojem posebnem odnosu do himne pa so v filmu spregovorili še Tina Maze, DJ Zlatko in Zoran Predin.

V filmu je prikazana tudi pomembna vloga Stanka Premrla, skladatelja iz Podnanosa, ki je Zdravljico uglasbil v začetku 20. stoletja. V filmu je upodobljen kot mlad skladatelj. Osebne spomine nanj je predstavil Ivo Jelerčič.

S filmskim scenarijem in režijo se je spoprijel Nejc Furlan, mladi režiser iz Vrhpolja. Po končanem filmu je o nastanku Zdravice povedal, da je film še v nastajanju, da ne gre za natančno uprizoritev, pač pa da so si v ekipi privoščili tudi svobodno interpretacijo tistega časa. Nekateri naši sošolci oz. vrstniki so se v filmu tudi prepoznali.

Nejc Furlan nas je na koncu razveselil s svojimi spomini na osnovno šolo.

Fantovski oktet Nafa je zaključil prireditev s Prešernovo pesmijo Luna sije.

Pripravili: Nives Vidic s pomočjo Tise Princes Ledinek

Najbolj iskano

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost