041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Obiskali so nas mladi lutkarji iz Šturij

Apr 16, 2018

V okviru kulturnega dne oz. projekta Rastem s knjigo smo si ogledali lutkovno predstavo Čarobne gosli. Na naši šoli so gostovali učenci OŠ Šturje in nam odigrali dve predstavi.

Šaljivo igrico Čarobne gosli je napisal Milan Klemenčič, prvi slovenski lutkar. Igrali so jo po originalnem besedilu. Petnajst centimetrov visoke marionete so spretno pomikali po odru, tako da so skakljale, govorile, kimale, tekle, letele, plesale …

Tako so sestavili skupaj predstavo o fantu Gašperčku, ki se odpravi po svetu iskat srečo. Ko da Gašperček tri kovance starcu beraču, mu ta izpolni željo. In kaj si Gašperček zaželi? Zaželi si gosli. Ampak ne navadnih. Take, da vsakega prisilijo v ples,  če le izreče čarobne besede.  Gašper postane pravi virtuoz na goslice in vsem je všeč njegovo igranje. Kmalu je všeč tudi knezu in celo njegovi hčerki. Ker je tudi Gašperčku všeč njegova hči,  ji zaigra podoknico …

Zgodba se ves čas tako zapleta, da bi na koncu Gašperčka vse skupaj stalo življenje.

K sreči se zgodba srečno konča.

V ozadju so dogajanje popestrili odlični zvočni efekti, izbrana je bila lepa in primerna glasba, še posebej lepe so bile lutke in scena.

Pohvala gre mentorici Silvani Mislej in mladim lutkarjem, ki navdušujejo občinstvo. Veliko uspeha jim želimo na tekmovanju v Kopru.

Tjaž Žgur in Manja Praček

Slike Neža Lemut

Najbolj iskano

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost