041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ZLATI BRALCI – BRALCI ZA VSE ŽIVLJENJE

Jun 5, 2018

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina organizira nagradni izlet za zlate bralce, osnovnošolce, ki so devet let osvajali slovensko bralno značko. V petek, 1. junija, smo se s trinajstimi učenci naše šole odpeljali v Ljubljano na nagradno prireditev v Cankarjev dom.

Na poti smo se ustavili na Vrhniki, v Cankarjevem mestu. Ogledali smo si Cankarjevo hišo na Klancu. Čeprav so jo naši učenci pred leti že obiskali, so veliko skodelico ob hiši prvič opazili. Začudeni, da je številna družina živela v tako majhnem domu, smo se čez Klanc povzpeli k cerkvi Svete Trojice. Sredi zelenja nas je presenetila velika in visoka cerkev, spomin nanjo je v Cankarju odmeval še v zrelih letih. Mimo Cankarjevega kipa, ki je postavljen tam, kjer so bile včasih Mesarjeve klade, smo prišli na avtobus proti Ljubljani.

V Cankarjevem domu smo s ploskanjem pozdravili častnega pokrovitelja, predsednika države, Boruta Pahorja. Prireditev je povezoval, nam znani, Boštjan Gorenc Pižama. V letu evropske kulturne dediščine sta nastopila tudi v tujini znana glasbenika Boštjan Gombač in Janez Dovč; mojstra besede: Andrej Rozman Roza in Anja Štefan ter ilustrator Damjan Stepančič.

Po prireditvi so učenci uživali v pol ure prostega časa po Ljubljani, mentorji pa smo razmišljali, kako privabiti več učencev k branju.

Zlati bralci bodo ob zaključku šolanja prejeli poezije Srečka Kosovela Barž = kons, ker je Kosovel večen, ker je del kulturne dediščine na Slovenskem.

Livija Lango

Foto: Miha Fabčič

Najbolj iskano

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost