041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Ogled gledališke predpremiere: Kit na plaži

Okt 1, 2018

V ponedeljek, 24. 9., smo si v Ljubljani v LGL ogledali gledališko predstavo Kit na plaži. Predstavo je režiral z desetnico nagrajeni avtor istoimenskega mladinskega romana Vinko Möderndorfer.

Po obravnavi pri pouku so nastali naslednji zapisi osmošolcev.

Nika se počuti kot kit, ki noče več živeti v okolju, ki je drugačno, kot je ona sama. Počuti se drugačna posebna, nenavadna in nesprejeta. Sramuje se sama sebe in svojega brata Igorja. (Mateja)

Nika noče biti drugačna od drugih, noče biti nič posebnega. Ko se sprejo s sošolci, jo zmerjajo z grebatorko. Želi si, da bi jo sprejeli v skupino. Primerjala se je s kitom. (Melanija)

Igor je otrok z downovim sindromom. Govori drugače, ima drugačen obraz, obnaša se kot mlajši otrok, kot je v resnici. Je prijazen, vendar lahko marsikaj razume, četudi ga imajo za neumnega. V resnici je zelo pameten. Zna te nasmejati.  (Ines)

Vsi mislijo, da ima Nika lahko življenje, ampak ga nima, ker jo starši silijo, da obiskuje številne izvenšolske dejavnosti in njen brat ima downov sindrom. (Almin)

Nikin oče je pameten, podoben svoji ženi. Mama se trudi, da bi se temni odnosi v družini razčistili. Z Niko se ne razumeta najbolje. (Ema G.)

Nikini sošolci niso preveč ambiciozni. Nobeden nima prevelikih želja, vsi so povprečni in zelo radi prepisujejo od Nike. Lahko bi jih primerjal s svojimi, saj so jim zelo podobni.

O učiteljih ne morem reči prav veliko, saj sem spoznal samo dva, vem pa, da niso najbolj navdušeni nad Nikinimi idejami. Na primer – predlagala je dan živali, ki pa se ni dobro končal. (Domen)

Barbka je Nikina sošolka. Mislila je, da bo bolj opazna, če bo komunicirala preko telefona. Njeno nenavadnost so sprejemali celo učitelji. Živi sama z mamo. Počuti se osamljena. Poskusi celo s samomorom. Na srečo ne poznam nikogar, s podobnimi težavami. (Aleksej)

Aleks je Nikin sošolec. Nika je vanj zaljubljena, ker je lep, se lepo smeje in je dober športnik. Šola mu ne gre preveč dobro. Ta ga tudi ne zanima, saj namerava delati v očetovi avtopralnici. Ne strinjam se z njim. Sam bi rad končal srednjo šolo, da bi dobil boljšo službo. Želim postati kuhar. (Tjaš)

Rad bi spoznal kakšnega otroka z downovim sindromom, saj so nekaj posebnega, imajo pa ravno take želje kot mi. Vprašal bi ga, kako je živeti tako življenje. (Marko)

Knjige ne poznam, ogledala pa sem si film Čudo. Zgodba pripoveduje o fantku, ki je drugačen po videzu, je pa zelo nadarjen. Ko je čas, da gre v osnovno šolo, se ga vsi izogibajo in težko si pridobi prijatelje. Na koncu se izkaže, da take osebe, kot je on, spreminjajo človekov pogled na DRUGAČNOST in da moramo vsakega, čeprav je drugačen, sprejeti. Predsodek je nekaj napačnega, je nestrpno sklepanje s premalo informacijami. Morda imam sama predsodke do ljudi iz drugih držav. (Neža Lemut)

Vsem učencem v skupini je bila predstava zelo všeč in nudila nam je veliko tem, o katerih lahko razmišljamo.

Nives Vidic

Najbolj iskano

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost