041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

PO KRUHU JE ZADIŠALO

Apr 25, 2019

V torek, 16. 4. 2019, in v sredo, 17. 4. 2019, smo se vsi prvošolčki naše šole in drugošolci iz Goč v spremstvu naših učiteljic odpravili na dolgo pot. Avtobus nas je zapeljal vse do Narina pri Pivki, kjer smo obiskali kmetijo Pri Petrovih.

Ob prihodu sta nas pozdravila lastnika kmetije, gospodinja Majda in gospodar Darko. Postregla sta nas z domačimi dobrotami – toplim čajem in svežim pecivom. Po majhnem okrepčilu smo se lotili dela. Razdelili smo se v dve skupini.

Prva skupina je odšla z gospodinjo Majdo v majhno kmečko hišo. Ko smo stopili skozi vrata, smo vstopili v svet naših prednikov. V enem prostoru smo lahko videli črno kuhinjo, jedilnico in različne pripomočke, ki so jih pri hišnih opravilih uporabljali nekoč. Gospa Majda nam jih je pokazala, nam razložila zakaj in kako so jih uporabljali. Nekateri učenci so se preizkusili v pranju perila, gospa Majda pa nam je prikazala tudi umivanje otrok, kar v lesenem čebru sredi sobe.

Nato smo se lotili peke kruha. Učenci so si umili roke, nadeli predpasnike ter posedli okrog dveh lesenih miz, kjer so vedoželjno sledili razlagi gospodinje. Spoznali so pet sestavin, ki jih potrebujemo za peko kruha, in sicer moko, vodo, kvas, sol in sladkor. Skrivnost dobrega kruha pa je tudi v spretnih rokah. Zato je gospodinja z rokami kruh zamesila, potem pa vsakemu učencu dala košček testa, iz katerega je vsak s svojimi spretnimi rokami naredil svoj hlebček kruha, ki se ga je nato speklo v krušni peči.

Druga skupina pa je odšla z gospodarjem Darkom v skedenj, kjer jim je predstavil različne vrste žit in samo pot »Od zrna do kruha«. Spoznali so orodja, ki jih pri tem potrebujemo za žetev, mlatev in čiščenje pšenice. Učenci so se v uporabi le teh tudi preizkusili, saj so vrteli cepec, s katerim so mlatili pšenico, sejali pšenico skozi ogromno sito ter z mlinskimi kamni mleli pšenico, da so iz nje nato dobili moko.

Sledila je malica, ki so jo učenci z veseljem pojedli pod milim nebom na klopcah in odejah na travi. Po malici pa sta se skupini zamenjali.

Čas je na kmetiji hitro minil. Preden smo se poslovili, je gospa Majda vsem učencem v papirnati vrečki prinesla kruh, ki so ga ta dan, nekateri celo prvič, samostojno spekli. Naročila jim je, da naj svoj kruh delijo tudi z drugimi v svoji družini, da bodo lahko vsi poskusili domač kruh, ki je dandanes v marsikaterem domu prava redkost.

Na kmetiji smo doživeli delček vsakdanjega življenja naši starih staršev in prastaršev. Bogatejši za številne nove izkušnje smo gospodarjema pomahali v slovo in se z avtobusom odpeljali nazaj proti domu.

Tjaša Kobal

Najbolj iskano

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost