041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Obisk kustosinje

Maj 28, 2019

V četrtem razredu smo se v okviru projekta SKUM v četrtek, 23.5.2019 srečali s kustosinjo Notranjskega muzeja Kras iz Postojne.

V sodelovanju z dr. Edo Birsa je bilo iz učnih načrtov za likovno umetnost določeno, da je glavni namen sodelovanja med četrtošolci  in muzejem osvojitev dveh pojmov – vlivanje in kalup.

Ga. Tina nas je najprej opozorila na nekatere strokovnjake, ki delajo v muzeju in na kratko predstavila njihovo delovno področje. Sama je kot zgodovinar-pedagog zadolžena za pedagoško sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, kot je tudi naša šola. Njen sodelavec arheolog ji je posodil ogromno kost medveda, ki jo je prinesla v razred na ogled in otip učencem. Predstavila je tudi nekatere druge arheološke najdbe, ki jih lahko arheologi najdejo ob natančnih izkopavanjih. Te najdbe so dragocene za ugotavljanje zgodovine nekega naroda, kar pa natančno popišejo etnologi.

V drugem delu srečanja smo razširili področje likovnega sodelovanja na ponovno uporabo odpadnih materialov. Tokrat smo sledili nastanku ekološkega papirja iz lepila, zmletih kartonov za jajca ter – ne boste verjeli – slonjih iztrebkov!!! Da, na tak papir smo likovno ustvarjali in mu dodali barvan volnen trakec, da je postal del bralnega označevalnika. Tak označevalnik prav nič ne smrdi, saj se je vse prej veliko dni po 8 ur kuhalo v vreli vodi.

Enako delavnico je ga. Tina izvedla najprej na podružnici v Podnanosu med tamkajšnjimi četrtošolci. Razredničarka ga. Katarina je izredno pohvalila tako vsebino delavnice, kot tudi učence, ki so zavzeto sledili razlagi in postopkom, ter odgovorno izdelali izdelek iz eko papirja.

Po malici je ga. Tina prišla med četrtošolce v Vipavo. Ker smo imeli srečanje vsi skupaj, nas je bilo malo več kot v Podnanosu, zato je bilo potrebno malo več potrpljenja, strpnosti in samokontrole, preden so vsi slonji predelani in nepredelani iztrebki prišli do vsakega posameznika na ogled. Tudi izdelava označevalnika je potekala nekoliko več časa, kar pa ne pomeni, da se zanj nismo potrudili.

Ta dan smo domov odhajali mnogo bogatejši, pred vsem pa dobro pripravljeni na naše naslednje srečanje, ki bo v sredo, 29.5. v muzeju v Postojni.

Nadja Rodman Koradin

Najbolj iskano

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost