041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Decembrsko vzdušje na naši šoli

Dec 20, 2019

December se je prevesil že v drugo polovico. Božič in novo leto se nam približujeta s hitrimi koraki. Zato smo učenci in delavci šole odeli našo šolo v praznične barve. Naj vsa naša drevesa, kljub njihovi različnosti, simbolizirajo veselje do življenja, mir, medsebojno spoštovanje in razumevanje.

Pa še malo zgodovine.

ZGODOVINA BOŽIČNEGA DREVESA

Tradicija božičnega drevesa je najbrž  starejša od samega božiča. Stari Egipčani, stari Grki, germanske kulture zgodnje Evrope in stari Rimljani so uporabljali neko različico slovesnosti okrasitve dreves, ki jo sedaj povezujemo z božičem. V mnogih od teh kultur so bila drevesa simbol večnega življenja in plodnosti. Tipičen življenjski cikel listavcev, ki mu jeseni in pozimi odpade listje, nas spomni na človeški cikla življenja in smrti. Ker pa zimzelena drevesa obdržijo iglice vse leto, so ljudje povezali to vrsto drevesa z vitalnostjo in magijo.

Okrasitev dreves se je najprej povezovala z božičem v 16. stoletju v Nemčiji. V tem času so zahodnonemški kmetje začeli tradicijo okrasitve dreves za  Praznik Adama in Eve, vsakoletni dogodek, ki se je zgodil 24. decembra. Do sredine 18. stoletja  so bila božična drevesa priljubljena praznična okrasitev po Evropi in Ameriki.

Ne glede na izvor pa danes božično drevo simbolizira več pomembnih vidikov božičnih praznikov:

  • duh dajanja in izmenjave daril
  • sprejemanje narave in njene vloge v spreminjajočih se letnih časih
  • večno življenje
  • tradicijo praznika.

POMEN IN SIMBOLIKA OKRASITVE

Malo simbolov je tako močno povezanih s praznovanjem božiča kot božično drevo.  Vsi, ki božične okraske prenašajo iz roda v rod, vedo, da obstajajo močne vezi, povezane s tem običajem. Vsaka dekoracija božičnega drevesa simbolizira nekaj pomembnega.

– Lučke na božičnem drevesu lahko predstavljajo luč božjega duha, pomembnost razsvetljenja ali znanja ali toplino družinske ljubezni.

– Nekateri sodobni kristjani verjamejo, da so rdeči okraski ali okraski na božičnem drevesu simbol Kristusove krvi ali daritve.

– Na vrhu božičnega drevesa že tradicionalno stoji ali zvezda ali angel. Oba simbola sta zelo pomembna v zgodbi o Jezusovem rojstvu.

– Trakovi in ​​girlande lahko pomenijo vezi, ki družinske člane povezujejo med prazniki in skozi vse leto.

OSEBNI POMEN

Za mnoge ljudi je pomen božičnega drevesa v veliki meri osebna zadeva. Tradicija okrasitve drevesa je pomemben spomin iz otroštva in družine to izkušnjo delijo z naslednjimi generacijami. Za nekatere družine so najbolj cenjeni tisti okraski, ki jih spominjajo morda na nekaj, kar so izdelali njihovi otroci ali stari starši, ali pa morda tisti, ki so bili kupljeni na posebnem počitniškem potovanju. V teh dneh je vsako božično drevo na svoj način drugačno in smiselno.

Ne glede na izvor božičnega drevesa in pomen, ki se skriva za tradicionalnimi okraski, to drevo za marsikoga simbolizira duh božiča in ljubezen do družine.

(prirejeno po https://christmas.lovetoknow.com/christmas-tree-meaning )

Dora Černigoj Makovec

Najbolj iskano

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost