041 619 125 info@os-vipava.si
september 2022
PTSČPSN
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« Avg   Okt »

Arhivi

Kulturno prehranjevanje

Feb 5, 2020

Pomemben element podaljšanega bivanja je prehranjevanje, čas priprave na kosilo in kosilo. 

V času namenjenemu kosilu se učenci: 

  • navajajo na kulturno hranjenje in se učijo vedenja pri mizi,
  • pripravljajo pogrinjke in preproste prigrizke,
  • naučijo pospraviti in počistiti za seboj,
  • spoznajo pomen higienskih navad pred in po kosilu,
  • spoznavajo različne vrste živil in zdravo prehrano.

V podaljšano bivanje v 1.a in 1.b smo povabili učiteljico Tino Bevk, ki je vodja prehrane na naši šoli. 

Učencem  je najprej predstavila kaj potrebujemo pri kosilu in kako to postavimo na pladenj. Pri kosilu je potrebno uporabljati ves pribor, servieto in lonček za pijačo. 

Pogovarjali smo se o obnašanju pri jedi. Ga. Tina je poudarila, da je naša jedilnica kot restavracija in temu primerno moramo biti pri jedi tihi, paziti moramo, da jemo kulturno. Pomembna pa je tudi drža. Na stolu sedimo vzravnano, roke imamo naslonjene na rob mize… Med pogovorom smo spoznali, da mi vse to vemo, le včasih pozabimo.

Seveda nismo pozabili na higieno rok pred jedjo. 

V zadnjem tednu pri jedi pazimo na to, da smo kulturni in tihi. Kakšen dan nam uspe bolj, kakšen dan manj. Se bomo trudili še naprej. 

Elena Kodre Nabergoj

 

Najbolj iskano

(Skupno 224 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost