041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

ND divja hrana

Mar 30, 2020

Ker živimo na podeželju, imamo večje možnosti za stik z naravo, poleg tega pa tudi dolžnost, da prepoznamo vsaj nekaj uporabnih rastlin. Osmošolci so v okolici svojih domov raziskovali in nabirali rastline, ki nam omogočajo samopreskrbo s svežo zelenjavo. Na travnikih in obronkih gozdov so nabirali regrat, divje šparglje, trobentice, marjetice, koprive, najbolj izkušeni pa čemaž.

Učenec J.K. je iz divje rastočih rastlin pripravil kar celodnevni jedilnik:

  1. Zajtrk: doma narejen tunin namaz z drobnjakom in marjeticami
  2. Kosilo: frtalja (jajca, sir v slanici, por, drobnjak, sladka kopriva) ter regratova solata z jajcem in fižolom (dekoracija sladka kopriva, regratovi cvetovi in drobnjak)
  3. Večerja: rožmarinova fokača po receptu iz knjige Velika knjiga o zeliščih
  4. Sladica: marmorni šarkel, po domače “Metka” dekorirana s sladko koprivo

 

Učenec J.Š. je v okolici domačega vinograda nabiral regrat, radič, divje šparglje in meliso. Iz vsega naštetega je samostojno, z nekaj usmerjanja, pripravil dve različni solati, frtaljo, ter skutni namaz.

Jedi so bile zelo okusne in polne vitaminov, zato smo pri degustiranju uživali. V tem času solato iz omenjenih rastlin, ki jih vsakič sproti nabiramo, večkrat tedensko uživamo, zlasti frtaljo s šparglji. Izkoristimo kar doma pridelamo in kar nam ponuja narava, saj so rastline prava zakladnica vitaminov in mineralov.

 

Učenka K.F: Z družino smo se zjutraj odpravili nabirat šparglje, ki smo jih jedli za kosilo in večerjo. Pošiljam pa vam tudi nekaj slik posušenih trobentic in robidovih listov, ki smo jih nabrali že nekaj dni prej in iz njih skuhali čaj.

 

Zbrane so fotografije najboljših jedi, ki bi navdušile tudi Daria Corteseja, pisca knjig o divji prehrani.

 

B.K.P.

 

Najbolj iskano

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost