041 619 125 info@os-vipava.si

Beseda dogodek po razlagi SSKJ označuje vse, kar se zgodi. V matematiki je to rezultat verjetnostnega poskusa. V fiziki pomeni točko v prostoru in času. V računalništvu pa je odziv računalnika na določeno dejanje uporabnika.

Kaj pa v šoli? V šoli je dogodek, vse kar ni tako strašansko dolgočasno kot pouk. Torej, dogodek je lahko dobra malica, pohvala učiteljice, odličen rezultat pri športu, zanimiv pogled skozi okno ali pa izvirna ideja, ki ti jo sošolec predlaga med odmorom.

V dnevniku naših učiteljev dogodek zaznamuje dan dejavnosti. Tega pa imamo v času »šole na daljavo« najraje. Čudovito je, ko učiteljica v spletno učilnico napiše: Jutri imamo športni dan! Takrat beseda dogodek označuje nekaj, kar godi našemu telesu, očem, nogam in glavi. Namesto računalnika smo tisti dan na okoliških gričih, travnikih, gmajnah, na snegu, burji ali na sončku. Takrat smo fizični, matematični in računalniški dogodek, vse v enem. Smo rezultat verjetnostnih poskusov gibanja, smo točka v prostoru narave in času svobode, ter navdušen odziv na pobudo učiteljice. Takrat nam vse to zelo »godi« zato bi lahko v šoli besedo dogodek zamenjali z besedo »godek«.

Tako je bilo v zadnjih tednih v šoli, na razredni stopnji veliko »godkov«:

  • učenci 1., 2., 3. in 4. razreda so imeli v teh dneh zimski športni dan. Po hribih okrog nas je bilo dovolj snega, zato so uživali v zimskih radostih, se sankali, igrali na snegu in delali snežake. Nekateri so bili navdušeni nad hitro vožnjo s sanmi ali z bobom, pozabili pa niso niti na pravo snežno vojno s svojimi brati in sestrami. Učenci so sporočali, da so se sankali  na Nanosu, v Črnem Vrhu, Javorniku in po bolj skritih dolinicah. Nekateri pa so izbrali tudi zimski pohod v naravo. Ubrali so različne smeri. Vsi so pa so zatrdili, da so uživali in se imeli lepo. Poslali so nam zanimive fotografije z okoliških hribov.
  • Učenci 5. razredov pa so v okviru športnega dne imeli zanimive izzive doma ali na domačem dvorišču. Postavili so si poligone iz orodja in stvari, ki jih imajo doma ter k izvedbi povabili tudi druge družinske člane. Nastalo je pravo tekmovanje. Nekateri so s pozdravom soncu, pomočjo v gospodinjstvu in kolesarjenjem po domači občini omogočili ugodje torej »godek« sebi pa tudi svojim domačim.

Vse to ugodje je najlepše videt iz poslanih fotografij. Nasmeški na obrazih, žareča lica, čudoviti razgledi in iskreni zapisi pričajo, da šolski »(do)godki« vsem zelo godijo.

Učiteljice in učenci razredne stopnje Vipava

 

 

(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost