041 619 125 info@os-vipava.si

Delo na daljavo nas je prisililo delati drugače. Kljub drugačnosti navad ki jih trenutno živimo, smo s prireditvijo ob Prešernovem dnevu obudili misel na kulturo tako, da smo jo postavili v domače okolje. Poudarili smo dediščino pripovedk ter sodelovanje generacij pri njihovem nastajanju, ohranjanju in s tem medsebojnem bogatenju.

Uvodno himno nam je na klarinetu pod mentorstvom Aleksandra Miklavca zaigrala Urška Režonja, vseskozi pa so na največjega slovenskega pesnika spominjale ilustracije najmlajših. V prvem delu so učenci četrtih  in petih  razredov naših podružnic povedali, kakšne zgodbe so jim všeč. V Slovenskih narodnih pripovedkah je zgodba o šestih volkovih, ki jo je učenka 4. a-razreda Tina Vovk povedala ob reki Vipavi, njeni sošolci pa so dopolnili pripovedovanje z ilustracijami. Učence predmetne stopnje smo opomnili, da je ljudski material lahko tudi pesniški navdih, kot je navdih bila zgodba o lepi ciganki v vipavskem gradu Tabor. Vsebino je pesnica Alenka Skupek postavila v rime, učenke Ivana Tomažič, Tinkara Lavrenčič, Miša Sardoč in Lara Uršič pa so nam pesem dramatizirale v avtentičnem okolju ob gradu ter izvirih Vipave.

Za sodelovanje pri prireditvi smo prosili tudi starejše krajane, ki so s svojimi inserti zelo popestrili dogajanje. Z njihovo pomočjo smo prireditev povezali z domačim ognjiščem, z melodijo vipavskega narečja in predvsem s toploto, ki jo ob pripovedkah čutijo naši najmlajši.

V času korona-odtujitve smo s prireditvijo poudarili pomen pripovedovanja in s tem prenosa bogate kulturne dediščine iz generacije v generacijo. Gospa ravnateljica Mojca Pev je v nagovoru izpostavila, da je dediščina preteklosti dota prihodnosti.

Upamo, da smo v učencih vzbudili željo po poslušanju in pripovedovanju pripovedk, zapisovanju te bogate kulturne dediščine ali pa celo željo dopolniti ter tako umetniško izraziti vsebino na svoj lastnen način. Prešeren je obudil Povodnega moža, Turjaško Rozamundo in še druge zgodbe narodne dediščine – zakaj jih ne bi tudi mi?

Nove oblike prireditev zahtevajo nova znanja, kažejo nove možnosti, z njimi pa dobimo tudi nova spoznanja. Tokrat je bil izziv postaviti se pred kamero, posneti govor v živo ter učiteljicam zaupati, da bo uspelo. Za sodelovanje se zahvaljujemo vsem staršem pri pripravi in posredovanjeu materiala. Zahvaljujemo se tudi zunanjim sodelavcem Leonu Reharju – video material; Vasju Starcu, Valči Rodman in Liljani Lavrenčič ter njihovi snemalski ekipi za video inserte; Alenki Skupek za dovoljenje za uporabo njene avtorske pesmi.

Pripovedke nastajajo in umirajo. Veseli bomo, če smo s prireditvijo vzbudili željo po njihovem ohranjanju. Ker pa pripovedi tudi nastajajo, bi bilo prav zanimivo živeti čez 100 let in poslušati eno o nekem virusu, ki je prišel v deželo in ….

Nadja Rodman Koradin

PRIREDITEV OB KULTURNEM DNEVU – VIDEO

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost