041 619 125 info@os-vipava.si

V sredo, 19. 5. 2021, so pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora Vipava na videokonferenčno srečanje povabili najobetavnejšega skladatelja zborovske glasbe mlajše generacije Mateja Kastelica.

Matej Kastelic je svoje glasbeno izobraževanje začel šele pri 12-ih letih s poukom klavirja. Po uspešno zaključenem šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno končuje študij glasbene kompozicije in glasbene pedagogike.

Nedavno je maturiral tudi iz solopetja, trenutno pa je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zaposlen kot korepetitor baleta.

Člane zbora je zanimalo, koliko je bil star, ko je napisal prvo skladbo, in kakšna so občutja, ki ga obdajajo, ko izvaja ali posluša svojo skladbo. Zaupal nam je postopek priprave pisanja skladb, s katerimi se udeležuje natečajev in tekmovanj, dotaknili pa smo se tudi življenja posameznika, ki je po poklicu skladatelj.

Ob koncu srečanja smo se pod Matejevim strokovnim vodstvom preizkusili v ustvarjanju svoje skladbe na daljavo, tako da je vsak posameznik s pomočjo mobilne naprave posnel in Mateju posredoval svoj vokal. Žal nam tokrat skladbe ni uspelo dokončati, so pa učenci dobili vpogled v sodobno ustvarjanje zvočnih posnetkov.

Še zadnje videokonferenčno se pripravlja v začetku junija, ko bomo medse povabili pevca priznane zborovske skupine Perpetuum Jazzile, Luko Grižonića.

Neža Jelušič

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost