041 619 125 info@os-vipava.si

Tik pred koncem šolskega leta, ko so se ukrepi NIJZ toliko sprostili, da so pod določenimi pogoji v šolo lahko vstopali tudi zunanji obiskovalci, je učence 7. a v četrtek, 17. 6. 2021, v okviru projekta SKUM obiskal slovenski pesnik, pisatelj in dramatik, Vanja Pegan.

V dvourni delavnici je umetnik poskušal učencem približati tvorjenje besedne umetnosti na sploh, predvsem pa jim predstaviti japonsko umetnost pisanja haikujev. Učenci so se seznanili z zgodovino nastajanja le-teh, si ogledali pesniško zbirko v japonski pisavi, podrobno spoznali zakonitosti te pesniške oblike in še in še. Nato pa so se v pisanju tovrstne kratke poezije, ki jo tvorijo le trije verzi, preizkusili tudi sami. Ob gledanju različnih vtisov iz narave so poiskali svoj notranji mir in iz njega črpali navdih.

V spomin na dogodek nam je g. Vanja podaril dve svoji pesniški zbirki (Vsaj za pesem odmaknjen od tega sveta in V nevihtni kapljici nad mestom samevam), ki si ju lahko učenci izposodijo v šolski knjižnici.

Ker se zavedamo, da so izkušnje v neposrednem srečanju učencev in izkušenih umetnikov zelo dragocene, smo za obisk Vanje Pegana še toliko bolj hvaležni. Upamo, da bomo nastale izdelke lahko likovno opremili v začetku jeseni, ko bomo v goste povabili mlado slovensko ilustratorko, Anko Kočevar.

Tea Furlan

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost