041 619 125 info@os-vipava.si

V učilnicah 2. in 5. razreda podružnice Podnanos se že od sredine septembra odvija prava umetniška zgodba z znanim fotografom Tadejem Bernikom.

Najprej nam je fotograf predstavil osnove fotografije, nato pa smo pridobljeno znanje poskušali na različne načine prenesti v prakso.

Drugošolci smo se najprej preizkusili v  fotografiranju nadaljevanke in to s čisto pravimi profesionalnimi fotoaparati. Nato smo pri pouku spoznali, kaj je to zgodba in kaj je to strip. Ko smo to dodobra spoznali, smo se lotili pisanja svojih zgodb, ki smo jih nato predstavili fotografu. Skupaj smo izbrali najboljšo oziroma najprimernejšo za umestitev v željeni fotostrip, naredili skico in se nato podali na teren s fotoaparatom. Komaj smo čakali, da se prelevimo v nastopajoče like in fotografe te nore zgodbe o letečih zvezkih. Več o končnem izdelku, pa naslednjič ….

Petošolci pa smo se preizkusili v različnih fotografskih izzivih. Najprej smo fotografirali v okolici šole. Pozorno smo morali opazovati okolico in v objektiv ujeti npr. nekaj modrega, nekaj okroglega, različne sence, reliefne površine, portrete …  Zelo zanimivo je bilo fotografirati s profesionalnim fotoaparatom, ki nam ga je posodil fotograf.

Naslednja delavnica je potekala na terenu. Z vso potrebno opremo smo se odpravili na sprehod po Podnanosu. Upali smo, da bomo srečali čim več ljudi in jih fotografirali pri vsakdanjih opravilih. Ljudje, ki smo jih srečali so bili zadržani in le redki, so nam dovolili, da smo jih fotografirali. Ugotovili smo, da mora biti fotograf na terenu hiter, da mu uspe fotografirati zanimive prizore, in da je zelo pomemben način s katerim pristopi fotograf do osebe, ki jo želi fotografirati.

V prihodnjih dneh nas čaka še en fotografski izziv s fotografom Tadejem in priprava razstave.

Nekaj odzivov:

»Učiteljica, ali sem dobro fotografiral?«

»Učiteljica, ali sem pravilno postavil fotoaparat«?

»Tadej, ali lahko poskusim vaš fotoaparat«?

»Fotografiranje je »zabavno«.

»To je moja fotografija«.

»Ponosen sem na svojo fotografijo«.

Učenci in učenke 2. P z učiteljico Polonca Virant in 5.P z učiteljico Lucijo Premrl

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost